your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

Hoe word je een gevraagde software consultant in enkele stappen?

Software consultant

Ben je van plan om je te laten omscholen tot software consultant? Dat is zeker een goed idee! In de ICT zijn er volop banen beschikbaar. Alleen, hoe zorg je ervoor dat jij die veelgevraagde software consultant wordt waar niemand omheen kan? Wij vertellen het je in dit artikel.

Wat doet een software consultant?

De rol van een software consultant ligt op het snijvlak tussen het zakelijke probleem en de software-implementatie die bijdraagt aan de oplossing voor dit probleem. Daarom is het enorm belangrijk dat je je vak verstaat. Je weet wat je klant doet, wie hun concurrenten zijn, tegen welke uitdagingen ze aanlopen en wat je voor hen kunt betekenen.

 

Doe veel ervaring op als software tester

Met een goede dosis ervaring kom je verder. Heb je als software tester al veel projecten succesvol afgerond, dan word je al snel als geschikte kandidaat gezien. Natuurlijk zul je in het begin nog nauwelijks ervaring hebben. Richt je op verschillende soorten projecten en zorg ervoor dat je hierin uitblinkt. Zo zullen ook andere bedrijven je opmerken en jou als software consultant inschakelen.

Behandel elk project als jouw project

Als software tester is het belangrijk dat je ieder project behandelt alsof het je eigen project is. Denk aan het grote geheel. Welke risico’s zijn er? Wat heb ik nodig om te slagen? Is er voldoende budget? Neem je verantwoordelijkheid en los een probleem op wanneer dit zich voordoet. Dit wekt respect op bij alle stakeholders van het project.

Bied alternatieve oplossingen aan

Of je nu aan een geweldige nieuwe gebruikersinterface werkt of het bedrijf helpt bij het ontwikkelen van een teststrategie, zorg altijd voor alternatieve oplossingen. Een goede software consultant heeft altijd alternatieven achter de hand.

Als je je opdrachtgevers slechts een keuze heeft, denkt hij pas aan de andere opties als hij al met jouw voorstel aan de slag is gegaan. Wanneer een opdrachtgever meer keuzes heeft, zal hij of zij meer betrokken zijn. Dit resulteert sneller in de best passende oplossing voor de opdrachtgever.

Heb zelfvertrouwen

Als software consultant ben je een autoriteit op het gebied van softwareontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat je vertrouwen hebt in je expertise. Dit geldt vooral voor het domein waarin je actief bent. Niemand is overal een expert in en dat is helemaal oké. Het is wel aan te raden om een netwerk van software consultants om je heen op te bouwen. Bij hen kun je terecht voor informatie over gebieden die buiten jouw expertise vallen.

Luister naar feedback

Reageer op een goede manier op feedback. Zijn opdrachtgevers toch ontevreden, doe dan wat je kunt om beter te worden. Laat zien dat je jezelf wilt verbeteren en bedank hen voor hun feedback. Aan de andere kant zal je soms opdrachtgevers krijgen die kleine fouten proberen om te zetten in gratis werk. Deze klanten leer je op den duur al snel herkennen en kun je het beste vermijden.

Sluit je software project goed af

Als je een project afsluit, moet de opdrachtgever precies weten waar hij of zij aan toe is. De opdrachtgever moet weten hoe er met de software moet worden omgegaan, hoe deze kan worden uitgebreid en wat de beperkingen hiervan zijn.

Als je al snel teruggebeld wordt, omdat je software het niet doet, zal je niet snel terugkerende klanten krijgen. Als software tester is het je taak om ervoor te zorgen dat de software een blijvend succes is.

Aan de slag als software consultant

Je weet nu welke vaardigheden voor een software tester van belang zijn. Ga aan de slag met bovenstaande tips, zodat je wordt opgemerkt door opdrachtgevers en sneller aan nieuwe opdrachten komt!

Meer weten? Neem nu contact met ons op.
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.

Vul hier uw gegevens in: