your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

Waarom is software testing mensenwerk?

Software testing

Waar men vroeger de voorkeur gaf aan geautomatiseerde software testing is het tegenwoordig de tester die gezien wordt als middel voor succes. In softwareontwikkeling streeft men naar software die na implementatie meteen goed werkt. Klanten willen dat de software doet wat het moet doen. Programmeerfouten mogen een goede werking van de software niet in de weg staan.

De terugkomst van de menselijke factor in software testing: van obstakel naar succes

 
Software ontwikkelt zich steeds sneller, mede door de automatisering van verschillende processen. Dat was handig omdat het voor snellere procedures zorgt. De menselijke betrokkenheid werd eerder beschouwd als een obstakel. Nu wordt het tegenovergestelde vastgesteld, de menselijke betrokkenheid is essentieel bij het testen van software.
 

Automatisch testen versus testen door mensen

Wanneer we software testen, wordt niet iedere actie op dezelfde manier door de tester uitgevoerd. Dit kan zorgen voor fouten in de uitvoering en dit kan een negatieve uitkomst op de test hebben. Door automatisch te testen werd deze menselijke factor met grotere foutmarge als het ware uitgesloten. Toch is het zeker belangrijk dat er nog ook nog door mensen wordt getest.

Wanneer nieuwe versies van software worden gelanceerd, moeten alle scenario’s worden nagelopen. Aan de hand van automatische software testing worden er direct diverse scenario’s doorlopen.

Door in een vroeg stadium problemen te ontdekken, bespaart het ontwikkelteam veel tijd, energie en geld. Dit is effectiever dan pas testen wanneer de software zich in de afrondingsfase bevindt. Het voorkomt dat hele delen opnieuw geprogrammeerd moeten worden. Zeker wanneer je bezig bent met een langdurig project is dit belangrijk.

Tests dienen ook uitgevoerd te worden wanneer de software al draait. Je doet dit periodiek. Dit is vooral belangrijk als de software nog afhankelijk is van externe partijen of als er regelmatig updates worden uitgevoerd. Door het uitvoeren van tests, merk je deze problemen sneller op en kun je gericht actie ondernemen.

De nadelen van automatisch testen

Automatisch testen brengt ook nadelen met zich mee. Het kost namelijk flink wat tijd van de ontwikkelaars die met de software bezig zijn. Er moet precies duidelijk zijn welke elementen getest moeten worden en hoe vaak. Ook moeten de scenario’s worden beschreven, zoals die vanuit het perspectief van eindgebruikers. Er moet gecontroleerd worden of de tests de juiste resultaten weergeven.

Er zijn echter ook problemen die niet worden gevonden met automatische tests, die door software testers wel gevonden zouden worden. Dit kan wanneer er een bepaald scenario ontbreekt. De menselijke factor biedt dan een uitkomst.

Een tester stelt vragen en escaleert problemen naar relevante teams. De software tester onderneemt een reeks acties om ervoor te zorgen dat elk mogelijk scenario en elk aspect van de software grondig wordt beoordeeld. Een automatische tool zal dit niet allemaal controleren. Dit resulteert in fouten die niet ontdekt worden. Hierdoor zullen er later alleen maar meer problemen ontstaan.

Het gebruiken van automatische tests en menselijke factoren

Het is zeker aan te raden om na te denken over het aanschaffen van een testtool waarbij ook de menselijke factor nog een belangrijke rol speelt. De centrale vraag hierbij is welke testtool je dan precies gaat gebruiken.

Wat zijn de kosten van software tests?

Het is belangrijk te kijken wat de kosten van de software test capaciteiten zijn en of ze passen binnen je budget. Hierbij gaat het niet alleen om de licentiekosten, maar ook om de prijs van de ondersteuning, het onderhoud en de opleiding die hiervoor nodig is.

Voor welke soort applicatie kies je en waar moet je rekening mee houden?

Het is belangrijk na te denken welke soort applicatie of software je wilt. Moet deze enkel beschikbaar zijn op de computer of ook op de mobiele telefoon? Zorg ervoor dat de software kan integreren met andere software testing systemen, zodat je zeker weet dat al je processen goed verlopen. Zorg ook dat de software de juiste programmeertaal heeft. Bij voorkeur een programmeertaal waar je team al ervaring mee heeft.

Neem contact op met Your Test Professionals

Wil je meer informatie over software testing en ben je benieuwd wat Your Test Professionals voor je kunnen betekenen? Neem dan direct contact met ons op. Wij zijn dé specialist in software testen en helpen je graag met het verhogen van jouw IT-kwaliteit!

Meer weten? Neem nu contact met ons op.
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).

Vul hier uw gegevens in: