your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

Wat betekent user acceptance testing (UAT)?

Wat is User Acceptance Testing testen (UAT)? - Your Test Professionals

User Acceptance Testing (UAT), ook wel applicatie testen of end-user testing genoemd, is een fase van softwareontwikkeling waarin de software in de echte wereld wordt getest door het beoogde publiek. UAT is vaak de laatste fase van het softwaretestproces en wordt uitgevoerd voordat de geteste software wordt vrijgegeven aan de beoogde markt. Het doel van UAT is ervoor te zorgen dat de software in staat is taken in de echte wereld uit te voeren en aan de ontwikkelingsspecificaties te voldoen.

Bij UAT krijgen gebruikers de gelegenheid om met de software te werken voordat deze officieel wordt gereleased, om te zien of er functies over het hoofd zijn gezien of dat er bugs in zitten. UAT kan intern worden uitgevoerd met vrijwilligers, door een ingehuurd testteam die de software gebruiken of door de testversie als een gratis proefversie beschikbaar te stellen voor iedereen om te downloaden. De resultaten van de eerste testers worden doorgestuurd naar de ontwikkelaars, die de laatste wijzigingen aanbrengen voordat de software commercieel wordt vrijgegeven.

UAT is doeltreffend om de kwaliteit te waarborgen in termen van tijd en softwarekosten, terwijl het ook de transparantie ten opzichte van de gebruikers vergroot. UAT stelt ontwikkelaars ook in staat met echte gevallen en gegevens te werken, en als het proces slaagt, kan het de bedrijfsvereisten valideren.
 

Wat is het doel van UAT? 

User Acceptance Testings valideren de testen die aan het eind van de ontwikkelcyclus zijn gedaan. Het wordt meestal voltooid na unit testen, kwaliteitsborging, systeem testen en integratie testen. De software kan andere testfasen ondergaan en volledig functioneel zijn, maar nog steeds niet aan de eisen voldoen als het niet goed wordt ontvangen door de beoogde gebruikers. Dit kan gebeuren als de software-eisen niet duidelijk waren gedefinieerd voor de ontwikkelaars, als bepaalde wijzigingen tijdens de ontwikkeling de reikwijdte van het project hebben gewijzigd of als de software gewoon niet klaar was om te worden getest in een dynamische, real-world omgeving. In het algemeen behoedt UAT ervoor dat gebrekkige, ondoeltreffende of onafgewerkte softwareproducten worden vrijgegeven.

Om effectief te zijn, moet UAT grondig zijn en de gebruikerseisen weerspiegelen, terwijl ook potentiële problemen moeten worden geïdentificeerd die nog niet in eerdere tests zijn ontdekt. Zonder UAT kan geteste software worden vrijgegeven met bugs of een gebrek aan een duidelijk gedefinieerd doel voor eindgebruikers. Deze problemen kunnen kostbaar zijn en mogelijk schadelijk voor de reputatie van de softwareleverancier.
 

Wie voert UAT uit?

Eindgebruikers voeren normaal gesproken User Acceptance Testen uit. Zij zijn de meest effectieve groep om software in deze vorm te testen, omdat zij precies weten hoe de software dagelijks zal worden gebruikt en welke veranderingen moeten worden doorgevoerd om geschikt te zijn voor dit dagelijkse gebruik.

Interne functionele experts spelen ook een rol bij UAT, omdat zij helpen bij het vormgeven van UAT-cycli en testmanagement, en ook bij het interpreteren van de resultaten.

Soorten UAT

Meerdere soorten softwaretests komen in aanmerking als User Acceptance Tests. Deze tests omvatten het volgende:

  • Beta-testen. De software wordt gegeven aan groepen van eindgebruikers die het evalueren voor het beoogde doel en feedback geven aan ontwikkelaars voor verbeteringen.
  • Black box testen. Een eindgebruiker test specifieke softwarefuncties zonder de interne code te zien.
  • Operationele acceptatietests. De nadruk ligt op een vooraf gedefinieerde workflow voor de software en operationele gereedheid, zoals productcompatibiliteit, betrouwbaarheid en stabiliteit.
  • Contractacceptatietests. Software wordt getest op basis van specifieke criteria en specificaties die het projectteam in hun contract heeft vastgelegd.
  • Acceptatietests voor regelgeving. Bij deze test wordt nagegaan of de software voldoet aan de wettelijke regels en voorschriften.

Wilt u ook weten waarom Software testing steeds belangrijker wordt? Lees het hier in onze recentelijke blog!

Meer weten? Neem nu contact met ons op.

Vul hier uw gegevens in: