your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

Waarom Software Testen steeds belangrijker wordt

waarom software testen steeds belangrijker wordt

De ICT markt schreeuwt om meer testers. De vraag naar software testen en dus testers blijft maar toenemen en steeds meer mensen laten zich omscholen als tester. Vooral omdat ze vrijwel gelijk na een opleiding of een traineeship een baan hebben. Waarom is software testen steeds belangrijker aan het worden?

Lees ook onze blogpost: ‘Software tester, hoe word ik dat eigenlijk?‘ 

We staan er niet altijd bij stil, maar er zijn miljarden regels programmacode die steeds belangrijker aan het worden zijn in ons dagelijks leven. We delen onze dag via social media, bestellen kleding online, blijven constant in contact via email en WhatsApp en kunnen zelfs het eten voor vanavond regelen. 

Onze afhankelijkheid van deze online gemakken zorgt er voor dat deze miljarden regels programmacode niet alleen ons leven gemakkelijker en leuker maken, maar soms zelfs extreem belangrijk zijn.

Als we dan nagaan dat het menselijk is om een foutje te maken (ja want programmeurs blijven ook altijd mensen), dan is het logisch dat we constant bezig zijn met softwarefouten uit al die regels programmacode te halen.

 

Software testen voor meer veiligheid

We praten steeds vaker over het belang van online veiligheid. Hoe meer gevoelige gegevens we met elkaar en anderen online delen, hoe belangrijker het voor ons als gebruiker is om deze gegevens ook geheim te houden. 

We kunnen genoeg voorbeelden bedenken waar gegevens in verkeerde handen zijn gevallen of hackers een kwetsbaarheid ontdekten en daar hun voordeel mee deden.

Hierdoor kiezen mensen steeds vaker voor producten of diensten die ze kunnen vertrouwen. Software testen kan helpen bepaalde kwetsbaarheden in kaart te brengen en op te lossen voordat deze daadwerkelijk een probleem worden. 

Een tragisch voorbeeld is de softwarefout in de Boeing 737 MAX die het vliegtuig automatisch naar beneden liet vliegen.

In dit geval is de software niet alleen in verband gebracht met de recente crash in Ethiopië, maar ook de eerdere crash in Jakarta, Indonesië. Hier heeft foutieve software het leven gekost aan respectievelijk 149 en 189 inzittenden.

 

Software testen betekent ‘Ready for anything’ 

Maar het werkt op mijn machine …” is iets wat we vaak horen in software development. Het goed testen van software zorgt ervoor dat de software ook op andere machines werkt. Hierdoor komt de ontwikkelaar niet ineens voor een vervelende verrassing te staan bij het uitrollen van de software.

Hoe vervelend is het voor de eindgebruiker als een nieuwe software update er ineens voor zorgt dat het systeem niet meer werkt? Denk bijvoorbeeld maar terug aan oktober 2018 toen met de Windows 10 update er ineens bestanden van de computer werden verwijderd.

 

Constante verandering

De verwachtingen van de klant/gebruiker veranderen tegenwoordig constant, en hier moet software op in kunnen spelen. Het is daarom met software ontwikkeling belangrijk om agile te blijven, snel te kunnen inspelen op veranderingen en ontwikkelende problemen.

DevOps speelt hierop in: het zorgt voor een efficiëntere manier van het volgen van marktontwikkelingen en de time-to-market van een product/dienst wordt steeds meer verkleind. Een van de twee onderdelen van DevOps is Continuous Integration.

 

Continuous integration bij software testen

Continuous Integration is een essentieel component van agile werken. Het betekent dat software zowel regelmatig wordt gebouwd en getest en dat er ook constante bug-fixes worden geïnstalleerd. Dit betekent dat er constant veranderingen worden doorgevoerd in de software en deze moeten natuurlijk worden getest.

Bij goed werkende software wil je voorkomen dat wanneer er een fout in de software zit deze pas een paar maanden later aan het licht komt. Dat kan immers betekenen dat de software verder wordt ontwikkeld op een mogelijk instabiel platform. 

Vandaag de dag hebben softwarebedrijven te maken met steeds beter geïnformeerde klanten. Deze klanten verwachten dan ook een naadloze gebruikerservaring. Die verwachting legt een hoge druk op de ontwikkeling van de software.

Voor applicaties is er een constante verbinding en afhankelijkheid tussen processen, systemen en infrastructuur nodig. Het testen van verschillende complexe toepassingen, producten en diensten is dat ook extreem belangrijk, omdat testen ervoor moet zorgen dat hoogwaardige software met enorme snelheid kan worden geleverd.

Juist daarom is software testen steeds belangrijker en zal dit in de toekomst alleen nog maar toenemen.

 
Lees ook: Testen (software) op wikipedia

Meer weten? Neem nu contact met ons op.

Vul hier uw gegevens in: