your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

Software tester Ron over zijn carriere bij Your Test Professionals

Software tester Ron over zijn carriere bij Your Test Professionals

Ron is al 17 jaar in dienst bij Your Test Professionals als software tester en kent ondertussen al de kneepjes van het vak. In dit interview licht hij onder meer uitgebreid toe hoe hij beland is in de software testing sector, hoe een typische werkdag eruit ziet en advies dat hij wil geven aan anderen die willen starten in deze industrie.

We willen graag weten wie je bent. Kun je jezelf misschien eerst voorstellen? Wat doe je zoal in het dagelijks leven en wat doe je bij Your?

Ik ben Ron, oudgediende bij Your maar ik voel me nog jong en woon in Amsterdam. Naast mijn werk ben ik bezig met mijn hobbies waar wandelen, fotograferen en ‘eropuit’ zijn wel de meest favoriet zijn. Ik houd van vakanties waar ik deze dingen kan combineren, ik ben niet zo van de strandvakanties want ik wil graag nieuwe dingen zien en cultuur snuiven.

Eerder merkte ik al op dat ik ‘oudgediende’ ben. Ik ben op dit moment sinds 2005 in dienst. Het voelt echter niet als in dienst zijn, het voelt als een kennis club met vertrouwde collega’s. 

Hoe ben je op het punt van je huidige loopbaan beland? (in hoeverre was dit zo gepland?)

Nou eigenlijk was dat helemaal niet zo precies gepland. Ik was ook helemaal niet bewust bezig met het testvak. Ik ben ooit begonnen als project medewerker bij KPN, samen met een team jonge gasten die gewoon super enthousiast en proactief dingen ging doen. Dan merk je dat je het leuk vind om dingen uit te zoeken. Na deze periode ben ik naar een overheidsorgaan gegaan en daar vooral bezig geweest met Europese aanbestedingen. Hier was het belangrijk om als kwartiermaker bruggen te slaan tussen waar willen we naartoe en waar staan we nu. Omdat ik ook een bedrijfseconomische achtergrond heb, voelde ik me hier goed thuis. Een brug slaan tussen IT en Business past mij goed en die vertalingen maken vind ik geweldig om te doen.

Van daaruit ben ik in de consultancy terecht gekomen bij CMG (wat ondertussen LogicaCMG heet). Daar begon ik bij een unit dat zich bezighield met testen. Het mooie was dat ik hier veel verschillende rollen heb gehad en zo met allerlei aspecten rond het testvak in aanraking kwam. Ook werkte ik aan heel interessante en grote projecten, waaronder rekeningrijden, en de chipknip. Een van de dingen die ik erg leuk vond om op te pakken is naast de inhoud ook aan de slag gaan met de cultuur. Hoe zorg je ervoor dat je onder druk mensen goed bij de les en bij elkaar houdt. Cultuur beter maken, erg leuk om te doen.

Toen kwam een periode waarin ik veel in de financiële wereld heb gedaan. Dat was in de periode dat veel van het ‘normale bankieren’  werd overgebracht naar ‘internet bankieren’. Hier heb ik projecten bij verschillende banken gehad, zoals ABN AMRO en de Friesland Bank en ING. Bij ING werkte ik aan het project dat de Postbank naar de ING bracht. Ook de introductie van SEPA was een mooi project.

Leo was in die tijd adjunct directeur op één van de vestigingen van CMG en Andy zat in de sollicitatiecommissie die mij toen heeft aangenomen. Zo kennen we elkaar. Ik heb na LogicaCMG andere keuze gemaakt tot na aantal jaren Leo weer op mijn voicemail stond. Ze waren toen gestart met Your en zo ben ik aan boord gekomen.

Je bent actief in de wereld van Software Testing; hoe beschrijf jij deze ‘tak van sport’ in je eigen woorden?

Ik zou zeggen dat Software Testing is eigenlijk een soort risicoverzekering voor de klant dat bij gewijzigde software de uitkomst geen risico loopt op de gebieden die zij belangrijk vinden. 

Dat kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van geld, maar zeker ook imago. Als tester mitigeer je dat.

We zouden graag een beeld vormen van hoe een dag in het leven van een Software Testing Professionals eruit ziet. Kun je een indruk geven hoe een gemiddelde werkdag /werkweek eruit ziet voor jou?

Dat verschilt voor mij per dag, want ik heb niet elke dag dezelfde teams waar ik mee werk. Bij het ene team ben ik interim scrum master en bij het andere team heb ik de rol van functioneel ontwerper. Maar doorgaans begint het met een standup in de ochtend, hierna beginnen de werkzaamheden zoals werkvoorbereiding voor komend overleg, stories toelichten en zorgen dat er constant afstemming is tussen de Testers en de Developers. Er is veel overleg en werkvoorbereiding nodig. We geven om de twee weken een demo en dan is er gelegenheid om vragen te stellen zodat iedereen weet wat er verwacht wordt.

Wat ik een van de leukste dingen vind is mijn regierol. In die rol moet je verbinden en steeds de juiste mensen op de goede momenten bij elkaar brengen. Het is heel divers en dat maakt voor mij dit vak zo interessant. Het is zeker geen routine.

Hoe houd jij jezelf op de hoogte van de ontwikkelingen in jouw markt? Heb je tips voor media, boeken of personen om te volgen voor mensen die hier ook in geïnteresseerd zijn?

Voor mij is een van de belangrijkste bronnen om bij te blijven Youtube. Er is heel veel goede informatie te vinden en een paar kanalen die ik zeker zou aanraden zijn: 

https://www.youtube.com/@guru99comm/featured

https://www.youtube.com/c/Intellipaat/featured

Maar goed, je wilt ook niet altijd achter een schermpje zitten dus ik zoek ook andere dingen. Zo ben ik ook betrokken lid bij Testnet – regio Noord. Dit is een groep actieve leden die ik goed ken. Dit zijn allemaal professionele testers en als je zelf actief bent in het testvak kun je ook lid worden. 

We denken hier veel na over het beter en toegankelijker maken van de beschikbare informatie. Het doel van Testnet is het samenbrengen van mensen, informatie delen en als kennisbron fungeren. Ik denk dat we daar goed in slagen want we worden ook gevraagd om te helpen bij projecten bij derden; waaronder een project bij Avans Hogeschool, om zo studenten toegang te kunnen geven tot deze zeer waardevolle kennis.

Als jij 3 tips mag geven aan mensen die ook geïnteresseerd zijn om te werken in deze industrie; welke zaken zou je hen dan willen meegeven?

Als eerst zou ik goed nadenken in welke onderdelen van de industrie je het liefst wilt werken. Zo gebeurt testen in verschillende industrieën met elk hun eigen sfeer en cultuur. Bepaal of je bijvoorbeeld veel affiniteit hebt met de bankwereld of juist meer in de zorg thuis voelt. Als je namelijk landt in een omgeving waar je jou echt thuis voelt wordt het veel gemakkelijker om te leren. Kijk gewoon wat van nature het beste bij je past.

Het is goed om voor jezelf vast te stellen of je meer geïnteresseerd bent in de menselijke kant of wil je verder met juist test automatiseren (wat we vroeger test acceptatie noemden)

Misschien wil je wel doorgroeien naar Agile Coach? De manier van testen verschilt per sector. Acceptatie testen is bijvoorbeeld in de financiële sector heel belangrijk terwijl de industriële industrie juist meer op software test.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen die je ziet in jouw vakgebied voor de komende jaren?

Wat ik steeds meer zie is dat klanten naar Agile werken stappen. Dat werkt niet overal naar wens maar een versie ervan, zoals Scrum of Kanban wordt steeds vaker de norm.

In de praktijk zie ik dat er nog steeds een enorme vraag is naar specifieke expertise. Je hoort veel over te T Shaped mensen, maar dat is vooral de theorie. In de praktijk heb je toch vooral expertise nodig. Vroeger kwam je vooral uit de analyse wereld en dan had je automatiseerders. Tegenwoordig moet je als tester ook echt hardere IT skills hebben, dus ook verstand hebben van programmeren. 

Ook zie ik meer nadruk de laatste jaren op geautomatiseerd testen. En ik zie steeds meer Testers die werken aan frameworks (toska). Dat is het leeuwendeel van het werk geworden. 

Ik zie ook dat het nu echt een team effort is geworden. CI – CD (Continuous Integration, Continous Development) vraagt van een team dat iets echt helemaal van A-Z in productie genomen kan worden.

Zijn er nog dingen die je zou willen toevoegen?

Wat ik leuk vind om nog aan te vullen is dat ik zie dat Testers over het algemeen in een groep wat rustiger zijn. Ik zou willen stimuleren dat ze wat meer zichtbaar worden. Je kunt hier zelf voor zorgen door vaker door te vragen naar specifieke dingen en je eigen toegevoegde waarde goed zichtbaar te maken. Als je zichtbaar maakt wat jij toevoegt zien meer mensen de belangrijke waarde. Dus niet te bescheiden zijn als Tester, je hebt een heel belangrijke rol.

Wil je graag andere werknemers van Your Test Professionals leren kennen? 

Lees dan de interviews van Paulo en Rachida, en hou zeker onze blog in de gaten, want binnenkort zullen we meer interviews op onze blog publiceren met behind-the-scenes info en advies over hoe jij ook een software tester kan worden.

Bent u zelf geinteresseerd om Software tester te worden? Lees hier onze uitleg en tips.

Meer weten? Neem nu contact met ons op.
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).

Vul hier uw gegevens in: