your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

Interview met Paulo, Software Test Professional bij Your Test Professionals

Dit is Paulo, Software Test Professional bij Your Test Professionals

“Ik was al agile voordat het zo heette”

Dit is Paulo, Software Test Professional bij Your Test Professionals en trotse vader van een zoon van 10. In de schoolbanken zitten was aan Paolo niet besteed, maar in zijn vorige baan in de beveiliging had hij het wél enorm naar zijn zin.

Wat vond je zo leuk aan je baan in de beveiliging? 

“Ik kreeg de kans om op events te staan, dat vond ik erg leuk. De sfeer, meegenieten van de muziek, mensen zijn altijd in een vrolijke bui, gezellig! Mijn taak was daar om de-escalerend te werk te gaan, ervoor te zorgen dat de pleuris niet uitbrak.”

Waarom ben je gestopt met het werk dat je zo leuk vond?

“Toen ik weer eens een weekend moest werken en daardoor minder tijd met mijn zoon kon spenderen, was dat een keerpunt voor me. Dit gaat hem niet worden dacht ik.” 

Paulo ging op zoek naar een andere baan met meer stabiliteit: “Wat ligt mij?” vroeg hij zich af. Het antwoord was computers. Zo kwam hij bij support desk terecht: 

“Daar deed ik van alles, onder andere bugtesten, en dat vond ik erg leuk.” Eerst werkte Paulo voornamelijk eerste lijn bij een software leverancier, maar later kwamen hier ook tweedelijns taken bij: “Tickets ophalen en doorzetten en vervolgens schakelen met IT,  dus checken of je fixes waren doorgevoerd.” Via een filmpje van Walter kwam Paulo uiteindelijk bij Your Test Professionals terecht. De gevarieerde route richting zijn huidige baan werkt nu in zijn voordeel:

“Ik heb veel ervaring met andere takken van sport opgedaan en pas ik me makkelijk aan. Ik ben zeg maar ‘agile’ geworden. Ik was al agile voordat het zo heette!”

Je bent actief in de wereld van Software Testing; hoe beschrijf jij deze ‘tak van sport’ in je eigen woorden?

“Je probeert eigenlijk de software zodanig stuk te maken dat het eindproduct door de eindgebruiker niet meer stuk gemaakt kan worden. De vraag is dus eigenlijk altijd: “Hoe kan dit kapot?! Ik zit nu zelf meer in de data; al die strategieën pas ik momenteel niet echt toe. Wat ik nu veel doe is optimalisatie van de queries en automatiseren van de scripts. Dit valt onder het test automation stuk. Je kunt pas iets automatiseren als je echt van a-z helemaal weet wat er moet gebeuren.”

We zouden graag een beeld vormen van hoe een dag in het leven van een Software Testing Professional eruit ziet. Kun je een indruk geven van een gemiddelde werkdag/werkweek? 

“Wat doe ik in een weekje? Voor de goede doelen loterijen test ik selecties van mensen die ze mogen benaderen. Er wordt dan gefilterd op bepaalde zaken, zoals of mensen overleden zijn of op een juridische lijst staan. Ik test of die filters correct worden toegepast. Verder hield ik me bezig met onze 3 weekse sprints. Niet een standaard scrum team maar een team van 9, een grotere groep dan normaal. Het gaat daar niet over development, de focus ligt puur op data en de selectie.” 

Deze week zat de software tester minder in overleg dan andere weken:” Dat hangt af van de periode; toen we vorig jaar overgingen naar een nieuwe tool was dat wel heel intensief en toen had ik veel meer meetings. Dat is ondertussen stukken minder.”

Hoe houd jij jezelf op de hoogte van de ontwikkelingen in jouw markt? Heb je tips voor media, boeken of personen om te volgen voor mensen die hier ook in geïnteresseerd zijn?

“Echt bijhouden doe ik niet bewust, ik kijk wat op LinkedIn, maar als ik dingen tegenkom die ik nog niet ken, dan verdiep ik mij daar specifiek in. Als het iets is waar ik ook op dat moment mee bezig ben, dan blijft het voor mij beter hangen.”

Als jij 3 tips mag geven aan mensen die ook geïnteresseerd zijn om te werken in deze industrie; welke zaken zou je hen dan willen meegeven?

“De basis ISTQB cursussen en het certificaat halen. Elke functie vraagt hier wel om en het is altijd een pre. Probeer je ook te verdiepen in verschillende disciplines. Je werkt voornamelijk in een team van mensen met verschillende vakgebieden, zoek dan bijvoorbeeld situaties op waarin je wordt gedwongen om dit ook te trainen. En een andere tip die ik kan geven is: zorg ervoor dat alles duidelijk is en doe geen aannames. Zoals ze wel eens zeggen: “Assumptions are the mother of all major…….ehm mistakes. Laat ik het netjes houden.”

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen die je ziet in jouw vakgebied voor de komende jaren?

Software testen is altijd nodig, want wie gaat anders de ai testen? Maar de focus gaat wel steeds meer richting het automatiseren, dat zie ik om me heen. Automatisering heeft zoveel voordelen, waardoor je je resources anders kunt benutten. Het verbeteren van je teststrategie, onderhouden en evalueren, dat deel wordt eigenlijk alleen nog maar belangrijker.”

Zijn er nog dingen die je zou willen toevoegen?

“Ik zit hier echt heel fijn, ik ben Andy & Leo heel dankbaar dat ze mij deze kans hebben gegeven om zonder de diploma’s toch aan de slag te kunnen gaan. Dus laat je hierdoor niet weerhouden om deze industrie in te gaan en zoek een bedrijf waarbij dit kan. Of check even op onze vacature pagina’s welke functies er momenteel zijn.”

Meer weten? Neem nu contact met ons op.
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).

Vul hier uw gegevens in: