your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

Interview met Rachida, software tester bij Your Test Professionals

Your Test Professionals - interview Rachida

Hallo Rachida, welkom bij Your Test Professionals! We willen graag weten wie je bent. Kun je je misschien eerst voorstellen? 

Jazeker, mijn naam is Rachida, ik ben getrouwd heb twee kinderen en woon in Almere. Hier zijn we zo’n 20 jaar geleden begonnen en blijven plakken zoals dat gaat. We hebben het hier dan ook prima naar onze zin.

 

Hoe ben je in deze industrie verzeild geraakt? Was dit jouw plan toen je aan je loopbaan begon, of is het op een andere manier gelopen?

Nou eigenlijk niet, ik ben ooit begonnen als programmeur bij CMG en dat was eind negentiger jaren. Dat was de periode van de millennium bug inderdaad, dat kan ik me nog wel goed herinneren. Ik ben die nacht van de switch opgebleven om te kijken of er niets ‘omviel’ hahaha, maar dat was niet het geval.

Daarna kwam de introductie van de Euro, op dat moment zat ik bij Nationale Nederlanden. Dat waren echt wel grote dingen ja. Op een bepaald moment, zo ongeveer na de tweede internetbubble, het ik een carrièreswitch gemaakt. Ik vervolgde mijn carrière als management assistent. In die tijd maakte ik kennis met de processen die spelen in een organisatie. Dat vind ik een fascinerend gebeuren, zorgen dat alles goed op elkaar is afgestemd en hoe je dit het beste kunt doen. Maar ja, de IT bleef toch trekken. En een aantal jaren terug terug de IT in gestapt. Deze keer niet als developer, maar nu als tester.

Ik heb ook als programmeur altijd gezocht naar leuke en slimme dingen om zaken op te lossen. Vond het ook altijd zeer motiverend om de kleine gekke dingen eruit te halen, altijd gericht op ‘hoe kan ik dit beter doen’ en dat is natuurlijk een prachtige basis als software tester want daar ben je vooral bezig om te zorgen dat software op de beste manier kan worden opgeleverd zodat het doet wat het moet doen en dat mensen het ook willen blijven gebruiken.

Ik merk dat het mij helpt dat ik beide kanten heb gezien. Het plaatsen van de zaken in het grotere geheel en het levelen met verschillende disciplines. Het helpt mij dat ik dingen uit ervaring kan plaatsen. Juist die combinatie tussen techniek en het grotere geheel in de gaten houden vind ik erg leuk. Ik ben dan ook niet alleen met techniek bezig, maar ook met processen en met de mensen. Ja, dat geeft mij wel energie.

 

Je bent werkzaam als software tester. Hoe zou jij de ‘tak van sport’ van software testing in je eigen woorden omschrijven?

Poeh, even denken hoor. Ik zou zeggen dat je als tester ervoor zorgt dat het product betrouwbaar is en dat het doet wat het behoort te doen zodat de gebruikers het ook zo ervaren en het ook graag willen blijven gebruiken. 

 

Heb je nu ook nog wel eens de neiging om zelf aan de code te willen gaan sleutelen?

Nou mijn vingers jeuken niet meer zo om de software te willen aanpassen. Ik vind mijn voldoening vooral uit het meedenken om het product goed te krijgen en de klant te helpen.  Wat ik onder goed versta? Nou, dat het technisch gezien allemaal op de juiste manier functioneert en dat de code correct is. 

 

Hoe ziet een gemiddelde dag van jou als software tester er eigenlijk uit? Kun je ons een idee geven wat je zoal doet?

Dat is nogal gevarieerd. Eigenlijk is er geen dag hetzelfde en dat vind ik ook wel fijn. Ik ben bijvoorbeeld bezig met het optimaliseren van testcases. Dus bepalen wat ik moet inzetten om de doelstellingen van de klant op de beste manier te ondersteunen. Zijn de testcases volledig? En wanneer er een nieuwe feature gebouwd moet worden ga ik kijken of er al testgevallen beschikbaar zijn. Verder heb ik overleg met de Product Owner en stemmen we dingen af. 

Als er dan nog dingen onduidelijk zijn of niet helder genoeg omschreven ga ik kijken hoe we dat kunnen oplossen. Ik werk dan ook Jira bij wat zorgt voor een goed project management.

En ik betrap me erop dat ik dan vaak sorry zeg als ik wat heb gevonden, hahaha. Dat is een stopwoordje van mij. Maar het is natuurlijk juist de bedoeling om die dingen boven water te halen die nog niet bekend waren.

 

Hoe houd jij jezelf op de hoogte van de ontwikkelingen in jouw markt? Heb je tips voor media, boeken of personen om te volgen voor mensen die hier ook in geïnteresseerd zijn?

Ik volg voornamelijk de fora van testnet. De afgelopen periode ben ik wat minder naar bijeenkomsten geweest en dat vind ik wel jammer. Ook heb ik nog een vroegere collega waar ik graag mee spar over bepaalde zaken en ik volg sinds kort ook de Testing Thursday sessies van Sogeti. 

 

Als jij 3 tips mag geven aan mensen die ook geïnteresseerd zijn om te werken in deze industrie; welke zaken zou je hen dan willen meegeven?

Als eerste, ga het gewoon doen! Niet blijven dubben of twijfelen, gewoon beginnen werkt het best. 

Verder, neem initiatief. Het is een super leuk vak en er is enorm veel te doen maar het komt niet allemaal vanzelf naar je toe, je moet wel zelf regelmatig initiatief nemen. Je kunt bijvoorbeeld eens meelopen met iemand uit een andere organisatie. Een kijkje in de keuken is altijd heel interessant en je krijgt dan ook eens mee hoe anderen bepaalde dingen benaderen.

Zorg dat je trainingen en cursussen volgt. Het testvak is geen normaal carrièrepad, je moet zelf een pad maken.

 

Bedankt voor dit interview en deze tips Rachida en leuk om wat meer te weten over de persoon achter de tester. Heb jij nog iets wat je zou willen toevoegen dat we nog niet besproken hebben?

Nou nee, eigenlijk niet. Ik heb er gewoon al heel veel zin in!

Meer weten? Neem nu contact met ons op.
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).

Vul hier uw gegevens in: