your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

Hoe werk je als software tester in een scrum team?

Hoe werk je als software tester in een scrum team? - Your Test Professionals

Software testers zijn de leiders van een scrum team. Een term die je steeds vaker hoort. Eerst vooral in de ICT wereld, maar tegenwoordig steeds vaker overal. Dat komt omdat men steeds meer en meer deze techniek gebruikt. Het grote voordeel is namelijk het snel oplossen van problemen en het snel kunnen implementeren van nieuwe zaken in het bedrijf. Zo kan het bedrijf blijven groeien.

 

Testen in Agile scrum 

Bij het maken en testen van systemen wordt steeds vaker de Agile scrum methode gebruikt. Hierbij staat centraal dat nieuwe software snel beschikbaar is voor het bedrijf. Hiervoor moet het snel getest en gecontroleerd worden. Daarnaast wordt er intensief gebruik gemaakt van feedback van elkaar, klant en opdrachtgever. Zo kunnen er snel en duidelijke aanpassingen worden gedaan. Je moet dus de Agile scrum techniek meer zien als een gezamenlijke denkwijze.

 

Wat is een scrum team 

Een scrum team is een groep mensen die verantwoordelijk is voor het snel testen van de software. Daarbij wordt gewerkt in een kleine cyclus, deze worden ook wel sprints genoemd. De bedoeling van deze techniek is dat het sneller resultaat oplevert. Het voordeel hiervan is dat de nieuwe software snel kan worden toegepast in het bedrijf, dat kan dan snel meer voordeel opleveren. Toch zijn er ook nadelen van deze manier van testen.

Doordat het team namelijk in sprints werkt worden er vooral oppervlakkige dingen getest, en geen verdere verdiepende tests. Dit komt omdat er vooraf eisen gesteld worden, deze noemt men de “Definition of Done”. Omdat een scrum team dus snel moet werken, wordt er aan deze minimale eisen voldaan, maar zeker niet meer dan dat.

Om aan de snelheid te voldoen wordt er dus veel feedback gegeven, maar is er ook iedere sessie een stand-up meeting van het scrum team onder leiding van de scrum master.

Deze vraagt aan iedereen een aantal vragen die inhouden wat degene heeft bereikt sinds de vorige meeting, wat degene gaat bereiken tot de volgende meeting en of er problemen zijn.

Zo dwingt de scrum master tot communicatie en weet iedereen over de vorderingen binnen het proces. De scrum techniek is dus vooral gebaseerd op het constant blijven leren en aanpassen van veranderde factoren. Het is dus van belang dat het team van tevoren erkent dat het niet alles weet, en dat er veel te leren valt in dit project. Dat scrum erg gestructureerd is betekent echter niet dat het altijd een vaste vorm heeft.

De vorm van een scrum project wordt namelijk afgestemd op de behoeften van de desbetreffende organisatie. Toch staan er een aantal dingen altijd centraal, deze leiden tot een succesvolle afronding van het scrumproject. Dit zijn de volgende: heldere communicatie, transparantie, voortdurende inzet tijdens het project en het openstaan voor feedback.

 

Software tester in een scrum team 

Om toch een fatsoenlijk eindproduct te leveren zijn testers als scrum master noodzakelijk in het proces. Hij of zij kan natuurlijk zelf goed testen, maar kan ook de andere helpen met het testen. Zo kan het scrum team in een sprint nog steeds goed resultaat leveren.

Het is dan ook de verantwoordelijkheid van de tester, daarmee dus ook scrum master, om ervoor te zorgen dat echt alles zorgvuldig getest wordt. Daarmee heeft het een grote taak, aangezien dit ook zal betekenen dat de tester de zogeheten scrum master is. Dat brengt ook de hoofdverantwoordelijkheid met zich mee.

Het kan dus veel voordeel opleveren als de scrum master ook een test expert is. 

 

Lees ook onze blogpost: ‘Software tester, hoe word ik dat eigenlijk?

Meer weten? Neem nu contact met ons op.
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.

Vul hier uw gegevens in: