your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

Data-analist: een cruciale schakel in de wereld van data

Een data-analist met een bril is aan het multitasken, houdt een stuk papier vast en kijkt op zijn telefoon naar informatie.

Binnen de moderne, door data gedreven samenleving, vervult een data-analist een belangrijke positie. Deze experts vormen de schakel tussen ruwe data en diepgaande inzichten die bedrijven ondersteunen bij het maken van weloverwogen beslissingen. Lees verder om te ontdekken hoe een dag van een data-analyst er uitziet. Meer nog, kom te weten wat een data-analist verdient. Lees verder en verdiep je in de wereld van data.

Wat doet een data-analist?

Een data-analist is verantwoordelijk voor het verzamelen, verwerken en uitvoeren van statistische analyses van gegevens. Deze analisten werken met IT-teams, management en/of datawetenschappers om bedrijfsdoelen te bepalen. Hun werk draait om interpretatie van gegevens, trends en patronen om te helpen bij besluitvorming. Ze kunnen werken met verschillende soorten data, zoals verkoopgegevens, marktonderzoek, logistieke data of zelfs data van sociale media.

Salaris en toekomstperspectief

Volgens gegevens van Indeed, ligt het gemiddelde salaris voor een data-analist in Nederland tussen de €2.500 en €5.500 per maand, afhankelijk van ervaring en vaardigheden. Met de groei van big data is er een sterke vraag naar deze experts. Ze spelen een cruciale rol in bedrijfsbeslissingen en strategieën, waardoor hun toekomst verzekerd is.

Een dag in het leven van een data-analist

Laten we een fictieve data-analist, Anna, volgen om een beter beeld te krijgen van wat een data-analist op een dag doet.

Anna begint haar dag met een kop koffie en een snelle controle van haar e-mails. Ze heeft een update ontvangen van een lopend project waarbij ze werkt aan het analyseren van klantgedrag op de website van het bedrijf. Ze heeft een script geschreven om de gegevens te verzamelen en heeft de resultaten ‘s nachts laten draaien.

Na het controleren van de resultaten, merkt ze een interessante trend op. Klanten die bepaalde producten bekijken, hebben de neiging om andere gerelateerde producten te kopen. Ze maakt een notitie om dit later te bespreken met het marketingteam.

De rest van haar ochtend brengt ze door met het voorbereiden van een presentatie voor het managementteam over haar bevindingen van de afgelopen week. Ze maakt grafieken en tabellen om haar punten visueel te ondersteunen.

Na de lunch heeft Anna een vergadering met het IT-team om een nieuw datawarehouseproject te bespreken. Ze geeft input over welke gegevens moeten worden opgenomen en hoe deze kunnen worden gestructureerd voor gemakkelijke toegang en analyse.

Aan het einde van de dag, plant Anna een aantal scripts om ‘s nachts te draaien en bereidt ze zich voor op de volgende dag. Ze werkt aan verschillende projecten tegelijk, dus elke dag brengt nieuwe uitdagingen en kansen.

Tips voor jonge data-analisten

  • Bouw je technische vaardigheden op: Kennis van programmeertalen zoals Python of R en ervaring met SQL en Excel zijn essentieel voor een carrière in data-analyse.
  • Ontwikkel je zakelijke inzicht: Naast technische vaardigheden, is het belangrijk om een goed begrip te hebben van de industrie waarin je werkt. Dit helpt je om betekenisvolle inzichten te halen uit de data.
  • Blijf leren: De wereld van data-analyse verandert snel. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste tools en technieken.

Een carrière als data-analist kan zowel uitdagend als lonend zijn. Met de juiste vaardigheden en een passie voor data, kun je een belangrijke rol spelen in het vormgeven van de strategie en het succes van een bedrijf.

Wist je dat je ook aan de slag kunt als software tester, agile tester of test automatiseerder? Ontdek de vacatures.

Meer weten? Neem nu contact met ons op.
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).

Vul hier uw gegevens in: