your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

Your Test Professionals – Interview Erwin

Your Test Professionals - interview Erwin

Ben jij benieuwd naar de mensen die bij Your Test Professionals werken? In dit interview met Erwin krijg je een kijkje achter de schermen.

We willen graag weten wie je bent. Kun je je misschien eerst voorstellen? Wat doe je zoal in het dagelijks leven en wat doe je bij Your?

Ik ben Erwin, 47 jr, getrouwd en heb 3 jonge kinderen. Het is thuis een gezellige drukte en naast mijn werk besteed ik mijn vrije tijd vooral aan mijn gezin.

Bij Your ben ik op dit moment Test Manager, dat betekent dat ik op de wat grotere test projecten wordt ingezet. Hier ben ik voornamelijk bezig met het coördineren van de testtrajecten en het begeleiden en coachen van de mensen op de vloer bij de klant.

Bij de klant is een van mijn bezigheden om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en voor wie dat nog niet heeft, de mensen overtuigen van de meerwaarde. Ja dat is soms lastig, zeker in grotere teams, waarbij lang niet iedereen meteen overtuigd is. Wanneer ik merk dat mensen niet meteen overtuigd zijn dan is het zaak om, samen met de sponsor,  mensen met goede uitleg, data en een heldere strategie te overtuigen. Je kunt mensen het beste overtuigen met goede resultaten.

Hoe ben je op het punt van je huidige loopbaan beland? (in hoeverre was dit zo gepland?)

Nou eigenlijk ben ik ‘erin getrapt’. Na mijn studie technische bedrijfskunde was ik op zoek naar een baan en oud klasgenoten werkten bij HP, toen heb ik mij aangesloten. Ik kwam toen in aanraking met ketentesten tijdens een project en ik merkte dat ik dat heel leuk vond om te doen. Dat was eigenlijk mijn eerste echte kennismaking met het test vak.

Na mijn periode bij HP ging ik via een tussenstop bij SysQA uit Almere, waar ik het test vak echt heb geleerd, naar de Flexgroep in Rotterdam (dat is later DPA geworden). Dit was mijn ‘langste sollicitatie ooit’. Mijn neef werkte daar en ze basketbalden wekelijks, op dat moment woonde ik in Den Haag en ik ging er met vrienden heen om lekker te basketballen. Opeens vroeg de HR directeur waarom er nog niemand een aanbieding had gedaan, wat hij toen prompt deed. Dat was echt een heel leuke ervaring.

In 2009 ben ik voor mezelf begonnen en heb dat als ZZP’er tot 2015 volgehouden. Ik kende  Andy en Leo via mijn netwerk en toen ik op zoek was naar een nieuwe opdracht ben ik bij Your terechtgekomen. Dat was ergens in 2016en ik ben ondertussen hier alweer 5 jaar in dienst. De tijd vliegt wel ja….!

Je bent actief in de wereld van Software Testing, hoe beschrijf jij deze ‘tak van sport’ in je eigen woorden?

Het is wat lastiger dan ik dacht om het helemaal in eigen woorden samen te vatten. Maar het woord zegt het al: ‘Testen’. Dat is en blijft de kern. Daarnaast is het van belang om te proberen snel een goed beeld te krijgen van het gedrag van de software.

In de praktijk begin ik altijd met een duidelijke testopdracht, maar wat je vervolgens vaak ziet is dat de oplossing meegroeit of evolueert tijdens de opdracht. Gelukkig zie je tegenwoordig dat je hier met Agile redelijk goed mee om kunt gaan. Het verschilt heel erg bij de klanten hoe ze hier mee omgaan, dat maakt het ook weer leuk en interessant. Nee, inderdaad het is nooit saai, het is altijd schakelen en op zoek naar het antwoord op de vraag; “Hoe kunnen we de kwaliteit maximaliseren.”

We zouden graag een beeld vormen van hoe een dag in het leven van een Software Testing Professional eruit ziet. Kun je een indruk geven hoe een gemiddelde werkdag /werkweek eruit ziet voor jou?

Voor mij is dat in de ochtend sporten om vooral mijn hernia een beetje onder controle te houden, waar ik sinds mijn 24e last van heb. Daarna door naar kantoor, ik heb dan de hele dag verschillende meetings, van inhoudelijke sessies tot status meetings en teststrategie overleg. Daarna ga ik de actiepunten wegwerken. Bij sommige projecten kom ik niet veel verder dan teams managen en bij andere projecten neem ik het hele traject voor mijn rekening.

Zelf vind ik het laatste eigenlijk het leukste om te doen. Wel zeggenschap in de projectbesturing, dus wel mee bepalen wat er moet gebeuren; maar ook waar nodig zelf bijspringen. Het is mooi wanneer ik mijn ervaring zo op beide vlakken kan benutten.

Hoe houd jij jezelf op de hoogte van de ontwikkelingen in jouw markt? Heb je tips voor media, boeken of personen om te volgen voor mensen die hier ook in geïnteresseerd zijn?

Ik doe dat eigenlijk door gebrek aan tijd niet zo intensief, of het kan ook komen door het gebrek aan interessante bronnen. Linkedin houdt ik wel bij. Als ik dan wat interessants zie, vakinhoudelijk dingen en zo, dan klik ik wel door om een artikel te lezen. Daarnaast praat ik veel met testers; en doe ik aan ‘brain picking’ met anderen. Eigenlijk ben ik ook gewoon liever met mensen in gesprek over dingen dan dat ik erover lees. Die interactie vind ik fijner.

Als jij 3 tips mag geven aan mensen die ook geïnteresseerd zijn om te werken in deze industrie; welke zaken zou je hen dan willen meegeven?

Je moet het leuk vinden om met veel verschillende types mensen te praten en het is belangrijk dat je makkelijk kan switchen. Je moet ervan houden om dagelijks met veel verschillende types mensen om te gaan. Verder zou ik adviseren om te gaan kijken bij test clubs, zeker als je zelf nog wat minder ervaring hebt. Want je moet echt ‘vlieguren maken’ en veel zien. Qua kennis en opleiding denk ik dat Tmap en ISTQB beide goede startpunten zijn. Ik weet niet of dat het belangrijkste is, maar het geeft je een heel goede start.

Het is van belang dat je de in de praktijk opgedane kennis ook snel eigen kunt maken. Er komt altijd veel op je af en het scheiden van hoofd en bijzaken is wel belangrijk. Elk project is eigenlijk een nieuw systeem.

Naar mijn idee wordt er soms ook wat teveel blind gestaard op de inhoudelijke kennis, ik merk dat het minstens ofzo niet belangrijker is om zaken te kunnen combineren. Het omgaan met mensen en blijven communiceren. Ik was zelf al 3 jaar bezig met ketentesten voordat ik mijn eerste testboek las, ik heb het vak geleerd door het te doen.
En mochten mensen een keer willen sparren of persoonlijk advies willen, dan mogen ze altijd contact met mij opnemen. Ik help anderen ook graag verder.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen die je ziet in jouw vakgebied voor de komende jaren?

De komende jaren denk ik denk dat aI een belangrijke rol gaat spelen, vooral bij testautomatisering. Je kunt veel geautomatiseerd doen, maar je wilt soms ook de hele keten zien. Ketentesten zie ik nog weinig geautomatiseerd gebeuren. 

Het lastige van een ketentest is het organiseren. Als je je eigen systeem test en automatiseert, dan heb je alleen je eigen systeem – niet hoe het fungeert binnen de keten. Stap 1 van de keten weet vaak niet wat stap 5 van de keten is.

Zijn er nog dingen die je zou willen toevoegen?

Volgens mij hebben we de meeste dingen wel benoemd. Misschien nog goed om te benoemen dat je het ook echt naar je zin moet hebben. Je moet het leuk vinden om tussen de verschillende mensen te staan en omgaan met teleurstellingen en tegenslagen, daar moet je wel plezier in houden.

Samen met ons team hebben we heel leuke collega’s maar het bijzondere is dat we bijna nooit samenwerken. Vandaar dat we externe maandelijkse team meetings met een diner hebben, dat houdt het echt leuk. Ja, wij hebben nu echt een leuk stel mensen bij elkaar gebracht. 

Meer weten? Neem nu contact met ons op.
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).

Vul hier uw gegevens in: