your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

Wat is Selenium precies?

Wat is Selenium precies - Your Test Professionals

De kans is groot dat je wel eens van Selenium gehoord hebt. Maar wat is het nou precies? In dit artikel leggen we het je uit!

Selenium is open-source software waarmee web browsers geautomatiseerd kunnen worden. Het is te gebruiken in scripts in allerlei verschillende programmeertalen. Van Ruby tot Java en van Python tot PHP, allemaal kunnen ze Selenium gebruiken.

Selenium wordt veel gebruikt om web apps te testen. Voor de komst van Selenium werden web apps handmatig getest door grote groepen software testers. Deze testers bootsten vele verschillende scenario’s na in verschillende webbrowsers om bugs te ontdekken. Dit proces was omslachtig en duurde lang. 

Tegenwoordig kan met Selenium het testen van web-apps geautomatiseerd worden. Een developer kan een script schrijven dat, doormiddel van Selenium, de webapp in verschillende gebruiksscenario’s en verschillende browsers test.

Selenium is niet alleen handig voor het automatiseren van handmatig testen in verschillende browsers. Ook kan het gebruikt worden om saaie en repetitieve handelingen in de webbrowser te automatiseren, om op die manier een proces efficiënter uit te voeren.

Selenium Remote Control (RC)

Selenium Remote Control is nodig om het geschreven script van de developer te koppelen aan de webbrowser. Voordat testscripts uitgevoerd kunnen worden, moet eerst een ander programma draaien, de Selenium Remote Control Server. Deze server werkt als doorgeefluik tussen het testscript en de browser. Als het script een actie naar de webbrowser stuurt, dan gaat deze eerst langs de RC server.

Selenium WebDriver

Selenium WebDriver is een geavanceerde versie van Selenium Remote Control. Het werd oorspronkelijk geïntroduceerd om een oplossing te bieden voor een aantal beperkingen van Selenium RC. Zo hoef je bij Selenium WebDriver hoef je geen apart programma te draaien om de instructies van het script door te geven aan de webbrowser. Net zoals bij Selenium RC kun je bij WebDriver scripts schrijven in veel verschillende programmeertalen.

Selenium Integrated Development Environment (IDE)

Selenium is handig, maar niet iedereen kan programmeren. Selenium IDE is een tool waarmee je muisklikken en acties in je browser kunt opnemen en opnieuw kunt afspelen. Met de IDE kun je dus makkelijk een Selenium script schrijven om een test uit te voeren of een browser te automatiseren, zonder dat je hoeft te kunnen programmeren. 

Alles wat je nodig hebt om Selenium IDE te gebruiken, is een webbrowser en de Selenium IDE browserextensie. De browserextensie is beschikbaar voor Google Chrome en Mozilla Firefox. Als je de IDE opent, kun je een nieuwe opname starten. In je browser voer je vervolgens de gewenste handelingen uit die je daarna geautomatiseerd wilt kunnen uitvoeren. Deze volgorde van handelingen kun je opslaan. Wanneer je het opgeslagen bestand opent, kun je exact dezelfde handelingen automatisch laten afspelen.

Hoewel het een voordeel is dat je geen programmeerkennis hoeft te hebben om Selenium IDE te hebben, ligt hier tegelijkertijd de beperking van de IDE. Je kunt hierin namelijk geen ingewikkelde functionaliteiten zoals if-then-else inbouwen. Hiervoor moet je gebruik maken van een programmeertaal, en dat kan alleen in combinatie met Selenium RC of WebDriver.

Selenium Grid

Het laatste onderdeel van Selenium dat belangrijk is om te kennen is Selenium Grid. Met Selenium grid kun je een testscript tegelijkertijd runnen in verschillende browsers, op verschillende apparaten en in verschillende besturingssystemen. Zo worden verschillende tests gecombineerd tot slechts één test, waarvan je makkelijker de resultaten kunt analyseren.

 

Conclusie

Selenium is dus ideaal voor het testen van websites en web-apps. De software maakt het mogelijk om tests beter, vaker én efficiënter uit te voeren. Zo kan nieuwe software nog beter en sneller getest worden en komen bugs en fouten sneller aan het licht.

Meer weten? Neem nu contact met ons op.