your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

Wat is Risicoavers precies?

Wat is Risicoaverse precies? - Your Test Professionals

Risicoavers is een bijvoeglijk naamwoord 

Zoals bij velen al bekend is, is risicoavers een bijvoeglijk naamwoord. De term risicoavers wordt gebruikt om organisaties of softwareontwikkelaars te beschrijven, die liever geen risico willen nemen. Omdat ze een afkeer hebben voor risico, vermijden ze het ook het liefst: vandaar de term risicoavers.
 

Wat is risicoaversie? 

De term risicoaversie wordt vaak gebruikt in de economische en financiële sector. “Risicoaversie” wordt beschouwd als de neiging om uitkomsten te kiezen met een lage onzekerheid boven een hoge onzekerheid (voorkeur voor zekerheid boven onzekerheid), zelfs als de geldwaarde van de gemiddelde uitkomst van de onzekerheid gelijk is aan of zelfs hoger is dan de waarde van de meer zekere uitkomst. Risicomijdende mensen hebben een sterkere voorkeur voor de verwachte waarde. De verwachte waarde van het risico wordt gebruikt om de onzekerheid van het risicoverlies of de winst van de gok zelf te voorspellen, en is gelijk aan de potentiële uitbetaling vermenigvuldigd met de som van elke kans.

Een duidelijk voorbeeld om risicoaversie te illustreren:

Stel je voor, je kunt kiezen uit twee opties:

  • Je ontvangt direct €500
  • Je hebt 50% kans om €1000

Een risicoaverse persoon zou kiezen voor optie nummer 1. Aangezien hij liever risico’s vermijdt, neemt hij het zekere voor het onzekere en dus optie 1.

Bij risico neutrale personen werkt het anders. Deze berekenen eerst de verwachte waarde van beide opties. Aangezien beide een even hoge verwachte waarde hebben (1. €500 x 100% = €500, 2. €1000 x 50% = €500), hebben risico neutrale personen geen voorkeur en zijn tevreden met zowel optie 1 als 2.

Ook zijn er risicozoekende personen. Zoals de naam al zegt, deze mensen accepteren meer risico voor een hoger rendement. Daarom zal een risico persoon kiezen voor optie 2, hoewel er risico’s aan verbonden zijn. 

Risicoaversie verklaart dus uitgebreid de neiging van mensen om in te stemmen met een meer voorspelbare (meer zekerheid) maar potentieel met een lagere uitbetalingssituatie, in plaats van in te stemmen met een zeer onvoorspelbare (hoger risico) maar potentieel hogere uitbetalingssituatie.
 

Risicoavers bij software testen 

In het huidige ontwikkelingsklimaat is risicoaversie onaanvaardbaar. Het kan bedrijven hinderen op manieren die moeilijk te overwinnen zijn. Organisaties die bijvoorbeeld snel willen handelen om nieuwe functies uit te brengen, zijn beter gepositioneerd om met veranderingen in de markt om te gaan. Concurrenten rollen voortdurend nieuwe producten uit die gericht zijn op hetzelfde klantenbestand, en organisaties moeten hun producten snel kunnen aanpassen om een exodus van gebruikers te voorkomen. Om in de huidige omgeving te ‘overleven’ als het ware, moet je dus risico’s nemen.

Bovendien moeten ontwikkelingsteams van vandaag in staat zijn om continu hun eigen innovatieve functies te leveren en de waarde van hun product voor de eindgebruiker te vergroten. Organisaties die leunen op lange ontwikkelingscycli, of releases voortdurend uitstellen totdat ze 100% zeker zijn van hun functies, riskeren iets dat waardevoller kan zijn dan kwaliteitsborging. Ze lopen het risico de kans mis te lopen om nieuwe klanten aan te trekken – een kans waardoor hun bedrijf kan groeien.

Meer weten? Neem nu contact met ons op.

Vul hier uw gegevens in: