your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

Wat doet een DevOps engineer precies?

DevOps Engineer

Je ziet het in IT vacatures steeds vaker voorbij komen: ervaring met ‘DevOps’ …wenselijk of zelfs vereist.

De reden dat DevOps steeds gewilder is op de markt is en de DevOps engineer dus vaker worden ingezet, komt omdat bedrijven goede resultaten behalen met de inzet van DevOps. Bedrijven die DevOps gebruiken hebben zodoende minder vaak problemen met het uitrollen van software. Ook kunnen ze tot 30 keer vaker nieuwe code leveren dan bedrijven die de traditionele ‘watervalmethode’ gebruiken.

 

DevOps engineer binnen organisaties

Je zou denken dat als DevOps zoveel verschil kan maken voor een organisatie, er daardoor ook voldoende engineers zijn om dit in goede banen te leiden. Niets blijkt echter minder waar. De reden dat er bij veel organisaties nog geen officiële ‘DevOps engineer’ aanwezig is, komt onder andere doordat we het hier hebben over mensen die lastig te vinden zijn.

Om die onduidelijkheid te verminderen, beschrijven we wat een dergelijke engineer binnen een organisatie doet.

Wat doet een DevOps engineer?

Een DevOps engineer is iemand die releases overziet. Hij doet dit samen met systeembeheerders, de softwareontwikkelaars en andere leden die betrokken zijn in het ontwikkelen van code. De DevOps engineer moet de IT-infrastructuur beheren, dit moet volgens de specifieke vereiste van de ondersteunde software code in een hybride of multi-tenant cloud omgeving.

Een DevOps engineer is ook bezig met het juiste implementatiemodel van de omgeving en software en het valideren en monitoren van de software.

 

Constante aanpassingen en veranderingen

Een van de kernwaarden van DevOps is dat er vaak en stapsgewijs veranderingen worden doorgevoerd. Hierdoor is het snel testen en uitrollen van nieuwe versies mogelijk. Omdat er zoveel veranderingen zijn in de software is hij vaak niet bezig met code helemaal opnieuw op te bouwen: ze moeten de code alleen wel begrijpen. Ze moeten dus bekend zijn met de ontwikkeltools die worden gebruikt om nieuwe code te schrijven of om bestaande code bij te werken.
Hierdoor moet hij in staat zijn verschillende code elementen, verschillende libraries en software development kits (SDK) in een SQL data management te beheren en ervoor te zorgen dat het klaar is voor het uitrollen van nieuwe versies of in de productieomgeving.

Wat moet een DevOps engineer kunnen?

Hoewel er bij sommige bedrijven misschien andere vereisten zijn, heeft deze functie wel een aantal basisvereisten:

  • Communicatief sterk en goed in teamverband kunnen werken. Met de focus op DevOps en de constante wisselwerking tussen teams is dit belangrijker dan ooit in het ontwikkelen van software;
  • Stevig fundament met betrekking tot de methodiek van projectmanagement. De methodologie helpt bij de ‘continous integration’ factor van softwareontwikkeling en testen;
  • Verschillende DevOps automatiseringstools inzetten. Van deze engineer mag je verwachten dat deze diepgaande kennis heeft van softwareontwikkeling door middel van automatiseringstools;
  • Werken met verschillende open-source tools en technologieën om broncode te beheren;
  • Grondige kennis van IT-operations en sysadmin-rollen om het gehele integratie- en implementatieproces te sturen;
  • Kennis van meerdere programmeertalen. Bekend zijn met de basisconcepten van Linux is voor deze functie ook belangrijk. Daarnaast is het een pre om kennis te hebben van een scripttaal.

De skills van een DevOps engineer

Als we kijken naar de kernwaarden van een goede engineer dan is het al snel duidelijk dat softwareontwikkeling tegenwoordig een totaal ander proces is. Waar softwareontwikkeling een paar jaar terug betekende dat iemand vanaf nul complexe software ontwikkelde, is softwareontwikkeling tegenwoordig vooral het vinden van de juiste open-source componenten en deze via de juiste code aan elkaar verbinden.

Het schrijven van code is niet meer de belangrijkste uitdaging; het belangrijkste is nu dat de software meteen op een uiteenlopende reeks besturingssystemen en platformen werkt.

Daarom is testen en uitrollen belangrijker dan ooit. Dat betekent kennis van zowel de software als het platform en goed communiceren met het team.

En juist daar is een DevOps engineer voor nodig.

Check hier onze vacatures!

Meer weten? Neem nu contact met ons op.

Vul hier uw gegevens in: