your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

UI testing ofwel User Interface Testing

Twee professionals waren bezig met UI-testen terwijl ze een tablet in een kantooromgeving onderzochten.

De afkorting UI Testing staat voor “User Interface Testing”. Dit is het gedeelte van de software die de eindgebruiker daadwerkelijk te zien krijgt. Als de kwaliteit van de user interface slecht is, dan heeft dit impact op de indruk die de gebruiker heeft van de software. Het ontwerp en de functionaliteit van de interface is dus een belangrijk aspect van een software systeem. Om die reden worden steeds vaker UI tests uitgevoerd.

Wat is GUI testing

GUI testing is nagenoeg hetzelfde als UI testing. De G in deze afkorting staat voor “graphical”. Bij GUI testing test de software tester de delen van de software waar de eindgebruiker mee in aanraking komt. Over het algemeen houdt dit in dat de visuele elementen getest worden om te controleren of ze werken volgens de gestelde vereisten. Kortgezegd test men of de user interface vrij van bugs is. Op dit moment maak je ook gebruik van een user interface: de website van YourTestProfessionals. Deze bestaat uit webelementen die met HTML, CSS, Javascript en andere programmeertalen gemaakt zijn. Bij een UI test worden deze elementen getest en beoordeeld op hun prestaties. Bij deze test wordt alleen gekeken naar de dingen die je daadwerkelijk voor je ziet op de website, en niet op de code die op de server draait om de website draaiende te houden.

Waarom is GUI testing belangrijk?

Vroeger waren er veel minder websites en softwarepakketten beschikbaar. Toen konden bedrijven er nog mee wegkomen als iets er wat minder mooi uitzag, of als iets niet helemaal perfect werkte. Tegenwoordig krijgen websites en apps te maken met steeds meer concurrentie in de markt. De normen voor gebruikerservaring blijven daardoor stijgen. UI-tests zijn nodig om aan deze normen te blijven voldoen en om ervoor te zorgen dat elke functie in de GUI werkt zoals verwacht. Met een lelijke en slecht werkende GUI kun je er tegenwoordig niet meer uitspringen in de markt en kun je gebruikers kwijtraken.

Hoe werken UI testen?

UI testing kan zowel handmatig als geautomatiseerd gebeuren. Een tester kan één van de twee technieken gebruiken, of een combinatie van de twee. De keuze hierin hangt vaak af van de aard van de applicatie en het testteam.

Handmatig UI testen

Bij handmatig testen gebruikt een tester met de hand alle functies van de website of app om te controleren op eventuele afwijkingen van de vereisten. Dit is zinvol wanneer de software niet al te veel UI-elementen heeft. Meestal is dit het geval bij een eerste versie van een website of app. Tegenwoordig wordt echter van software verwacht dat deze krachtig en uitgebreid is. Het gevolg is dat veel software vaak wel duizenden UI-elementen heeft. Handmatig testen kan dan inefficiënt en tijdrovend zijn. Bovendien kunnen er makkelijker fouten gemaakt worden tijdens het testen. Er zijn zeker wel gevallen waarbij handmatig testen de juiste keuze is, maar voor veel projecten wordt gekozen voor geautomatiseerd testen.

Geautomatiseerd UI testen

Bij geautomatiseerd testen worden testen – de naam zegt het al – (deels) automatisch uitgevoerd. Dit bevordert de snelheid en efficiëntie van het testen. Ook is de kans op menselijke fouten aanzienlijk kleiner. Zolang de testscripts goed zijn geschreven, worden deze foutloos uitgevoerd door de tools die geautomatiseerd testen mogelijk maken.

Tools voor UI testing

We stipten het net al even aan: voor geautomatiseerd UI’s testen zijn verschillende software testing tools beschikbaar. De meest bekende tools zijn:

  • Selenium
  • Cypress
  • Playwright
  • Puppeteer
  • TestCafe
  • WebdriverIO
  • Katalon Studio

We kunnen dus concluderen dat (G)UI testing belangrijk is voor de lancering van nieuwe software, of voor de lancering van een nieuwe versie van bepaalde software. In dit artikel hebben we besproken wat GUI testing precies inhoudt, waarom het belangrijk is, en welke tools er vaak voor ingezet worden.

Meer weten? Neem nu contact met ons op.
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).

Vul hier uw gegevens in: