your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

Het belang van software testen

Het belang van software testen - Your Test Professionals

Het belang van goed functionerende software mag niet worden onderschat. Laten we beginnen met de vraag waarom testen noodzakelijk is. Testen is erg belangrijk omdat we allemaal wel eens een fout of een verkeerde berekening maken. Sommige van die fouten zijn niet zo belangrijk, maar er zijn ook fouten die heel duur of zelfs levensbedreigend kunnen zijn.

We moeten dus alle software testen omdat er dingen fout kunnen gaan; mensen kunnen altijd een fout maken. Daarbij is het ook belangrijk dat de software ook functioneert zoals het bedoeld is.

Waarom is testen niet alleen belangrijk maar zelfs noodzakelijk?

Door een menselijke fout of een foutieve berekening is het mogelijk dat er in elk stadium van het proces van de softwareontwikkeling een fout of defect kan ontstaan. Zo een fout wordt geclassificeerd tussen onbelangrijk of rampzalig, afhankelijk van de gevolgen van de fout.

Als er niet getest wordt en de fout komt pas omhoog wanneer de klant met de software werkt. Dit kan als aanbieder van de software voor een hoop (veiligheids-)problemen en zelfs van geldzorgen. Ook zal de klant het vertrouwen in de software verliezen waardoor je klanten verliest. Dit is een belangrijk onderdeel van risicobeheersing.

Daarom is het echt noodzakelijk dat er tijdens het bouwen van de software tussendoor wordt getest. Deze noodzaak van het testen gebeurd om verschillende redenen, namelijk: 

  1. Defecten te identificeren.
  2. Gebreken in de component of het systeem te verminderen.
  3. De algemene kwaliteit van het systeem verhogen.

Een andere belangrijke reden om software te testen is om te voldoen aan wettelijke eisen of industrie specifieke normen. Deze normen en wetten kunnen bepalen wat voor technieken en protocollen er gebruikt moeten worden voor de softwareontwikkeling. 

Voordat je de software op de markt brengt wil je dat de software zo getest is dat de klant niet tegen problemen aanloopt. Door een software test voorkom je dat de klant defecten/bugs ervaart waardoor je de kwaliteit van de software waarborgt. Dit maakt de software betrouwbaar en gebruiksvriendelijk.

Welke technische skills heeft een software tester nodig?

Het is belangrijk dat je een basiskennis hebt van Linux commando’s. De overgrote meerderheid van software applicaties zoals servers, databases of web services worden ingezet op Linux machines. Ook heb je een basiskennis van databases en SQL nodig. De meeste software systemen werken met grote hoeveelheden gegevens op de achtergrond.

Tegenwoordig kunnen deze gegevens worden opgeslagen in verschillende soorten databases zoals MySQL of Oracle in de backend. Een hands-on ervaring met test management tools mogen ook niet ontbreken. Als software tester moet je beschikken over de juiste test management technieken en tools.

Naast dat je goed met de software overweg kan gaan is het ook belangrijk dat je communicatief sterk bent. Tijdens het testen wil je positief en oplossingsgericht samenwerken met teamleden en stakeholders. In je rol als tester is het ook belangrijk om kwaliteitsgericht en kritisch te kijken naar de software.

De beste testers geven niet alleen aan waar het fout gaat, maar komen ook met een advies om het probleem op te lossen.

Het belang van het testen van software is dus duidelijk een belangrijk onderdeel van het produceren van nieuwe software. Door met succes alle testen te doorlopen, kunnen de software ontwikkelaars de software met een gerust hart uitgeven. Op elk level kunnen de testers niet alleen de fouten achterhalen, maar ook dergelijke haperingen in de toekomst voorkomen.

Bovendien zorgt het onderzoeken van elke fout voor de ontwikkeling van een verbeterde versie van de software.  

Meer weten? Neem nu contact met ons op.

Vul hier uw gegevens in: