your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

Wat kan een test specialist toevoegen aan jouw bedrijf?

Twee zakenmensen staan voor een glazen wand en voeren risicobeheersingsprojecten uit.

Test specialisten worden steeds belangrijker en belangrijker; natuurlijk omdat software een steeds grotere rol in de samenleving en bedrijven gaat spelen. Marketing gaat via software, communicatie gaat via software en interne zaken gaan ook vaak via software. Software is dus overal en daarom worden test specialisten vaak ingezet. Veel bedrijven zien echter het nut van een test specialist nog niet in, wat veel schade oplevert wat betreft hun concurrentiepositie ten opzichte van andere bedrijven die dit wel doen. Een bedrijf of organisatie kan dus ernstig achter gaan lopen door het gebrek aan een test specialist.

Wat is een test specialist? 

Een test specialist is een consultant die een expertise heeft in testen. Hij of zij richt zich voornamelijk op het advies geven over zaken omtrent het testen en software. De test specialist heeft vaak een ondersteunende functie voor de vele testactiviteiten en andere leden van de test groep. De test specialist kan daarnaast ook betrokken zijn bij het vaststellen van testgevallen of hij kan ook een product risico analyse uitvoeren of helpen bij het bepalen van de strategie van het desbetreffende bedrijf. Een test specialist is dus een enorm breed en misschien ook wel een beetje vaag begrip.

Test specialist in de praktijk 

In de praktijk wordt gezien dat een test specialist maar deeltijd wordt geadviseerd bij bepaalde testtrajecten, daarom kan de test specialist bij meerdere trajecten advies geven en helpen. Een test specialist is dus erg afwisselend en altijd druk. Echter vraagt dit dus ook veel flexibiliteit en zelfstandigheid van een test specialist. Je ziet dus dat een test specialist veel praktisch bezig is, toch baseren veel test specialisten hun advies op theorie. Zo kunnen ze optimaal advies verlenen.

Taken van een test specialist 

De taken van een test specialist worden als volgt beschreven:

  • Het ontwerpen en maken van verschillende technieken om te testen;
  • Het ontwikkelen van nieuwe technieken om te testen;
  • Het maken van een voorschrift hoe er getest zou moeten worden;
  • Het bijscholen van behorende opleidingen, hulp geven en coachen, advies geven en ondersteuning bieden;
  • Het continu verbeteren van het testproces en het managen van de advisering.

Een test specialist is dus eigenlijk de hoofdverantwoordelijke voor alles wat ook maar iets met testen te maken heeft.

Generieke test afspraken

De generieke test afspraken zijn afspraken die men kan zien als een generiek plan dat over alle testwerkzaamheden binnen een organisatie of bedrijf gaat. Het doel van deze afspraken is dat er voorkomen wordt dat er voor ieder sub project er nieuwe afspraken gemaakt moeten worden over hoe het testen gedaan moet worden. Hierbij kun je denken aan de standaardeisen, de algemene acceptatie punten van een organisatie en bepaalde procedures. Eigenlijk is het dus een algemene verklaring van het testbeleid op operationeel en strategisch niveau. Alsnog worden er per individueel project afspraken gemaakt. Dit zijn de MTP. De bedoeling van de generieke test afspraken zijn dus eigenlijk bedoeld om te helpen om een MTP op te stellen. Zo houdt iedereen zich aan dezelfde basis afspraken, maar zijn er ook nog regels voor de individuele projecten die dat nodig hebben. Ieder project heeft immers een andere test procedure en daarom ook andere regels omtrent het testen. 

Een test specialist heeft dus een hele hoop taken en verantwoordelijkheden. Een test expert kan doorslaggevend zijn voor het succes van een bedrijf of organisatie. Dit kan natuurlijk positief uitpakken, maar het gebrek aan een test specialist desastreus negatief. Dit geeft wel aan dat een test specialist echt onmisbaar is in ieder bedrijf of organisatie. 

Meer weten? Neem nu contact met ons op.
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.

Vul hier uw gegevens in: