your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

Hoe optimaliseer je de kosten van software testen?

Hoe optimaliseer je de kosten van software testen Your Test Professionasl

Het testen van software is belangrijk, maar brengt wel kosten met zich mee. Omdat kosten de winst drukken, is het interessant om te bespreken hoe de kosten van software testen zoveel mogelijk beperkt kunnen worden. Daarom bespreken we in dit artikel hoe je de kosten van software testen kunt optimaliseren.

Het belang van software testen

Het is belangrijk om software goed te testen. In een branche zoals de zorg kan een fout in software misschien wel het verschil maken tussen leven en dood. In grote bedrijven kunnen fouten in software ervoor zorgen dat de bedrijfsvoering een tijd stil komt te liggen. Zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen waarom fouten in software zoveel mogelijk ontdekt en verholpen moeten worden voordat de software in gebruik wordt genomen.

Software testen bespaart meer dan dat het kost!

Zoals we al benoemden, kunnen fouten in software ernstige gevolgen hebben. Neem het voorbeeld van een fabriek die dagelijks duizenden producten produceert. Als een fout in de software betekent dat er een dag niet geproduceerd kan worden, dan betekent dit een verlies van mogelijk miljoenen euro’s.

De stappen om de kosten van software testen te optimaliseren

  1. Begrijpen: voordat het testtraject gestart wordt, is het belangrijk om de voor- en nadelen van het testen goed te begrijpen. Indien mogelijk kunnen er manieren gevonden worden om de nadelen te beperken en de voordelen te vergroten.
  2. Plannen: zoals met veel dingen is een goede planning essentieel. Beschrijf hierin welke methode van software testen gebruikt gaat worden, bepaal meetbare doelen en bedenk mijlpalen voor het testtraject.
  3. Definieren: van tevoren moeten duidelijke en meetbare KPI’s opgesteld worden. Zo kan concreet geanalyseerd worden in hoeverre bepaalde functies van de software naar wens werken.
  4. Automatiseren: handmatig werken is tijdrovend en foutgevoeliger. Waar mogelijk moet dus gebruik gemaakt worden van automatisering zodat de leden van het testteam zich beter kunnen concentreren op high-level taken.
  5. Aanpassen: door software testen vroeg in het development-traject te integreren, kunnen problemen in software eerder geïdentificeerd en aangepakt worden. Dat scheelt tijd en kosten en zorgt ervoor dat kleine problemen niet de kans krijgen om uit te groeien tot grote problemen.
  6. Samenwerken: een goede samenwerking is áltijd belangrijk, ook bij software testen. Zorg ervoor dat de leden van het testteam goed op elkaar ingespeeld zijn en houd de lijnen van communicatie kort.
  7. Herhalen: zijn de bovenstaande stappen allemaal uitgevoerd? Om de kosten van software testen echt goed te optimaliseren, start je het hele proces weer opnieuw en begin je weer bij stap 1.

Conclusie

Software testen is essentieel. Als software niet getest wordt en bugs vrij spel krijgen, dan kan dit grote (financiële) hebben voor bedrijven en instellingen die gebruik maken van de software. Ondanks dat testen dus veel besparingen kan opleveren, is het wel interessant om de kosten van software testen te optimaliseren. De 7 eerder genoemde stappen assisteren in dit proces.

Meer weten? Neem nu contact met ons op.