your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

Hoe draagt software testen vandaag bij aan een stabieler systeem voor de lange termijn?

software testen vandaag bij aan een stabieler systeem voor de lange termijn? - Your Test Professionals

Software testen is essentieel, omdat we allemaal fouten maken. Sommige van deze fouten zijn niet zo belangrijk, andere kunnen dan weer veel kosten met zich meebrengen en zelfs levensbedreigend zijn. Alles wat geproduceerd wordt, moeten we testen omdat er verschillende dingen fout kunnen gaan. Mensen kunnen op elk moment een fout maken…

 

Waarom is software testen nodig?

Menselijke fouten kunnen op elk moment tijdens de ontwikkeling van software voor een fout of een defect zorgen, kleine maar ook catastrofale. Het is noodzakelijk om grondig te testen en dit te documenteren omwille van de volgende redenen:

 

 • Om defecten vast te stellen
 • Om zwakke plekken te reduceren in het component of systeem
 • Om de algemene kwaliteit van het systeem te verbeteren

 

Het kan ook noodzakelijk zijn om software te testen om te voldoen aan bepaalde wetgeving of industrie-specifieke normen. Deze regelgeving en normen bepalen welke technieken kunnen gebruikt worden voor de productontwikkeling.

De punten hieronder tonen de belangrijkheid van testen aan voor een betrouwbare en gebruiksvriendelijke software:

 

 • Het is belangrijk omdat er defecten en bugs kunnen ontdekt worden vooraleer de levering aan de klant plaatsvindt
 • Het maakt de software betrouwbaarder en gebruiksvriendelijk
 • Grondig geteste software verzekert een betrouwbaar en kwaliteitsvol gebruik ervan

   

Testen draagt bij tot succes


Laten we eens bekijken hoe testen van software kan bijdragen aan het succes van een volledig project:

 

 • Het betrekken van testers in de eisen fase zorgt ervoor dat er defecten kunnen vastgesteld worden nog voor de implementatie. Dit drukt natuurlijk aanzienlijk de kosten. Ook krijgt de tester tijdens deze fase een belangrijk inzicht in het project. Dit helpt hem dan weer tijdens de uitvoeringsfase van het project.
 • Testers werken nauw samen met de systeemontwerpers. Het zal ervoor zorgen dat elk onderdeel van het ontwerp beter begrijpen. Daarnaast zal het risico op fundamentele gebreken in het ontwerp verminderen en kunnen fouten in een vroeg stadium geïdentificeerd worden.
 • Wanneer testers nauw samenwerken met ontwerpers, verbetert hun kennis van elk onderdeel van de code. Testers kunnen daardoor ook efficiënter gaan testen op basis van de vereisten van de klant. Ze leren ook de gebieden kennen die door de ontwerpers als risicovol beschouwd worden en kunnen zo hun prioriteiten bijstellen. Bijkomend worden ook de ontwerpers geconfronteerd met de inzichten van de testers. Eventuele bugs kunnen meteen aangepakt worden, zonder door een lang beheerproces te moeten worstelen.
 • Testers kunnen de software controleren en valideren voor deze vrijgegeven wordt. Dit helpt bij het opsporen van fouten die anders misschien onopgemerkt waren gebleven en ondersteunt het proces van het elimineren van defecten die de fouten veroorzaakt hebben. Software testen op verschillende niveaus zorgt voor een stabiele software die minder fouten heeft en volledig in lijn is met de noden van de klant.

Concluderend kan worden gesteld dat het testen van software van het grootste belang is. Het testen van software is een cruciaal onderdeel van de ontwikkeling van software producten omdat het de consistentie en de prestaties verbetert. Het belangrijkste voordeel van testen is het identificeren en vervolgens verwijderen van de fouten. 

Testen helpt ontwikkelaars en testers echter ook om de werkelijke en de verwachte resultaten met elkaar te vergelijken en zo de kwaliteit te verbeteren. Als de software wordt geproduceerd zonder deze te testen, kan deze nutteloos of soms gevaarlijk zijn voor de klanten. Een tester moet dus een unieke hoed dragen die de betrouwbaarheid van de software beschermt en ervoor zorgt dat deze veilig kan worden gebruikt in real-life scenario’s.

Meer weten? Neem nu contact met ons op.

Vul hier uw gegevens in: