your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

De achtergrond van het hybride werken

De achtergrond van het thuiswerken - Your Test Professionals

Door de coronacrisis is hybride werken razend populair geworden; het CBS verwacht zelfs dat er na de coronacrisis twee keer zoveel wordt thuis gewerkt als voorheen. Dat betekent natuurlijk dat het voor veel mensen nieuw is.

Thuiswerken: je rechten en plichten

Er zijn in Nederland veel rechten voor men die thuis werkt. Dit jaar hebben werkgevers en vakbonden een akkoord bereikt over het thuiswerken. Zo is er bijvoorbeeld afgesproken dat werknemers meer vrijheid krijgen om te bepalen waar en wanneer ze het werk doen. Daar zijn echter wel een aantal voorwaarden aan gesteld: zo moet het verzoek om thuis of hybride te werken redelijk zijn. Sommige beroepen zijn nou eenmaal niet vanuit thuis te doen.

Thuiswerken: is dat een recht? 

Het hybride werken is in Nederland nog geen recht, maar dit wordt het zeer waarschijnlijk wel. In 2020 kwamen D66 en GroenLinks al met het eerste initiatief om thuiswerken te verankeren in de wet. Dit is uiteindelijk er doorgekomen en in de wet staat nu dat werkgevers alleen mogen weigeren dat werknemers thuis werken door zwaarwegende redenen. Echter is dit dus nog geen volledig recht op thuiswerken. Maar sinds kort is er dus een akkoord bereikt in de Sociaal-Economische Raad, hiermee is dus het recht op thuiswerken een stuk dichterbij.

Een veilige en gezonde werkomgeving

Iedere werkgever heeft zorgplicht. Dit houdt onder andere in dat een werkgever moet zorgen voor een goede en veilige thuis werk plek voor zijn of haar werknemers. Een werkgever moet dus kijken naar gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken om bij te dragen aan een veilige, gezonde en een comfortabele werkplek. Ook moet de werkgever voorlichting geven aan de werknemers zodat ze de middelen verantwoord kunnen gebruiken.

Wettelijke eisen thuiswerkplek 

Een thuiswerkplek moet aan bepaalde wettelijke eisen voldoen. Zo worden de volgende dingen zeker aangeraden: plan je dag, beweeg voldoende, neem korte pauzes, houd contact. Ook wordt er aangeraden om structuur in je dag te hebben, afwisselende activiteiten te doen en zorg voor voldoende ontspanning. Deze regels zijn vooral bedoeld om de mentale gezondheid van de werknemers hoog te houden, en hun dus indirect te beschermen tegen mentale ziektes. Daarnaast worden er ook nog praktische eisen aan de thuiswerkplek gesteld: stel je tafelhoogte goed af, probeer af en toe te gaan staan en stel je stoel goed in. Op deze manier kan je jouw thuiswerkplek goed inrichten, waardoor het een comfortabele en veilige werk omgeving wordt.

Voorbeeld van een goede en veilige werkplek

Een voorbeeld van een goede en veilige werkplek zou vooral bestaan uit zoveel mogelijk ergonomisch verantwoorde middelen. Denk hierbij aan een bureau waar ook staand aan gewerkt kan worden, een stoel waar je goed in kan zitten of een ergonomisch toetsenbord. Hierdoor wordt de gezondheid van de werknemer gegarandeerd. Waar je nog meer aan kan denken is werkende airconditioning of verwarming, voldoende licht. Zo wordt er een veilige, gezonde en comfortabele werkomgeving gecreëerd.

Houden we het thuiswerken erin?

Thuiswerken wordt er zeker ingehouden. Lekker vanuit thuis beginnen, ’s ochtends wat rustiger aan doen en nooit meer in de file staan. Genieten van je eigen koffie, even vlug buiten een rondje wandelen en misschien meer aandacht voor je kinderen. Er zijn enorm veel voordelen aan thuiswerken, maar toch zijn er ook een paar nadelen. Zo heeft niet iedereen de middelen om een comfortabele werkomgeving te creëren, worden de sociale contacten ernstig verminderd en wordt er misschien ook minder bewogen. Kortom, hybride werken is onder de juiste omstandigheden ideaal!

Meer weten? Neem nu contact met ons op.

Vul hier uw gegevens in: