your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

Wat zijn de verschillen tussen een developer en een software tester?

Wat zijn de verschillen tussen een developer en een software tester? - Your Test Professionals

In de wereld van software zijn er veel verschillende rollen. Twee van de meest voorkomende zijn de developers en de testers. Maar wat zijn precies de verschillen in deze twee functies? En welke is geschikt voor jou? In dit artikel nemen we beide rollen onder de loep en helpen we je beslissen welke rol het beste bij jou past. Laten we beginnen te kijken wat een developer precies doet en wat een software tester doet.


Wat is een software developer?

Een softwareontwikkelaar is een beroepsbeoefenaar die softwaretoepassingen ontwerpt, maakt, test en onderhoudt. Zij kunnen werkzaam zijn in verschillende bedrijfstakken, waaronder informatica, informatietechnologie en techniek.

Softwareontwikkelaars hebben meestal een bachelorsdiploma in informatica of een aanverwant gebied. Ze moeten code kunnen schrijven in verschillende programmeertalen, en beschikken over sterke probleemoplossende en analytische vaardigheden. Bovendien moeten ze effectief in teamverband kunnen werken.

De vooruitzichten voor softwareontwikkelaars zijn positief, met een verwachte banengroei van 21 procent van 2018 tot 2028. Dit is veel sneller dan het gemiddelde voor alle beroepen. Naarmate de vraag naar nieuwe en innovatieve softwaretoepassingen blijft groeien, zal ook de behoefte aan ervaren softwareontwikkelaars toenemen.


Wat is een software tester?

Een softwaretester is een persoon die software test op bugs, fouten, defecten of andere problemen die de prestaties van computersoftware of een toepassing kunnen beïnvloeden.

Softwaretesters maken deel uit van een softwareontwikkelingsteam en voeren functionele en niet-functionele tests van software uit met behulp van handmatige en geautomatiseerde softwaretesttechnieken. 

De overeenkomsten tussen developers en testers

Er zijn een paar belangrijke overeenkomsten tussen softwareontwikkelaars en softwaretesters. Beide functies vereisen doorgaans een bachelorsdiploma in informatica of een aanverwant vakgebied. Bovendien vereisen beide functies sterke probleemoplossende en analytische vaardigheden en wordt er in beide functies vaak in teamverband gewerkt.

Het belangrijkste verschil tussen softwareontwikkelaars en softwaretesters is dat softwareontwikkelaars zich richten op het maken van softwaretoepassingen, terwijl softwaretesters zich richten op het testen ervan. Dit betekent dat softwareontwikkelaars in staat moeten zijn om code te schrijven, terwijl softwaretesters deze vaardigheid niet per se nodig hebben.

De vooruitzichten voor zowel softwareontwikkelaars als softwaretesters zijn positief door de verwachte banengroei in deze branche waar beide van zullen profiteren. Het werk in de softwareontwikkeling groeit veel sneller dan het gemiddelde voor alle beroepen. Naarmate de vraag naar nieuwe en innovatieve softwaretoepassingen blijft groeien, zal ook de behoefte aan ervaren softwareontwikkelaars en softwaretesters toenemen.

(Lees ook: Hoe word ik een software tester?)


De verschillen 

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen softwareontwikkelaars en software-testers. Zo maken de softwareontwikkelaars de softwareapplicaties, terwijl softwaretesters zich richten op het testen van de software. De developers schrijven in code en de testers hoeven dit niet. Het kan wel helpen als je als tester zelf kennis hebt van ontwikkelen, maar het is niet noodzakelijk. Een ander verschil is het salaris. Het software developer salaris ligt over het algemeen wat hoger dan het salaris van een software tester. 

Meer weten? Neem nu contact met ons op.