your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

Wat is Agile werken precies?

Wat is Agile werken precies? - Your Test Professionals

Agile werken is een manier van werken waarbij je alleen of in teams, producten of diensten identificeert en oplevert in korte cycli, ook wel sprints genoemd. Met deze aanpak kun je snel inspelen op veranderingen, omdat je jouw plannen snel kunt aanpassen in reactie op de feedback die je ontvangt van bijvoorbeeld je product owner of scrum master. 

De agile aanpak is met name gunstig voor projecten die waarschijnlijk veel veranderingen of onzekerheden zullen ondergaan, omdat het teams in staat stelt snel te reageren. Op deze manier kun je jouw plannen snel en flexibel aanpassen. Deze flexibiliteit kan je helpen om tijd en geld te besparen. Daarnaast verbetert het ook de kwaliteit van je product of dienst, omdat je deze beter kan laten aansluiten op de behoeften van je gebruikers. 

Er zijn een aantal verschillende agile methoden, zoals Rational Unified Proces (RUP), Scrum, Nexus, Large Scale Scrum (LeSS), Scaled Agile Framework (SAFe) en Disciplined Agile Delivery (DaD). Elke aanpak heeft zijn eigen unieke set van praktijken en principes, maar ze hebben allemaal een gemeenschappelijke focus op samenwerking, ontwikkeling, en feedback van de klant. 

De agile aanpak is de laatste jaren steeds populairder geworden, omdat meer en meer organisaties op zoek zijn naar manieren om beter in te spelen op veranderingen. Daarom zie je tegenwoordig ook dat veel meer organisaties gebruik maken van agile teams of zelfsturende teams.

Wat is de agile filosofie

Agile is een filosofie, omdat het een andere aanpak heeft dan de traditionele watervalmethode. Agile richt zich op het frequent opleveren van werkende software, van een paar weken tot een paar maanden uitgevoerd door een agile team. Het benadrukt ook face-to-face gesprekken tussen teamleden, en werkende software als de primaire maatstaf voor vooruitgang. Tenslotte vertrouwt het op zelfsturende teams om met de beste ontwerpen te komen. Waterval Methodologie daarentegen vertrouwt op een meer lineaire aanpak, met strikte deadlines en deliverables. Agile is ontworpen om meer flexibel en ontvankelijk te zijn voor verandering, daarom wordt het beschouwd als een filosofie in plaats van een set van rigide regels. Om te werken via de Agile filosofie zijn er 12 principes opgenomen in het Agile Manifesto.

Wat zijn de agile principes?

In 2001 is het Agile Manifesto opgesteld. Het Agile Manifesto bestaat uit 12 agile principes die richting geven aan het werken met agile. Je vindt hierin alle handvatten, zodat het werken met agile geen complexe werkwijze is en je gemakkelijk de koers kunt blijven volgen. De 12 principes zijn:

1. Onze hoogste prioriteit is de klant tevreden te stellen door vroegtijdige en continue levering van waardevolle software.

2. Verwelkom veranderende eisen, zelfs in de late ontwikkeling. Agile processen benutten verandering voor het concurrentievoordeel van de klant.

3. Regelmatig werkende software afleveren, van een paar weken tot een paar maanden, met een voorkeur voor de kortere tijdschaal.

4. Business mensen en ontwikkelaars moeten dagelijks samenwerken gedurende het project.

5. Bouw projecten op basis van gemotiveerde individuen. Geef ze de ruimte en ondersteuning die ze nodig hebben, en vertrouw erop dat ze de klus klaren.

6. De meest efficiënte en effectieve methode voor het overbrengen van informatie naar en binnen een ontwikkelingsteam is een persoonlijk gesprek.

7. Werkende software is de primaire maatstaf voor vooruitgang.

8. Agile processen bevorderen duurzame ontwikkeling. De sponsors, de ontwikkelaars, en de gebruikers zouden in staat moeten zijn om een constant tempo voor onbepaalde tijd te handhaven.

9. Voortdurende aandacht voor technische uitmuntendheid en goed ontwerp verbetert de wendbaarheid.

10. Eenvoud – de kunst van het maximaliseren van de hoeveelheid werk dat niet gedaan wordt – is essentieel.

11. De beste architecturen, vereisten en ontwerpen komen voort uit zelforganiserende teams.

12. Op regelmatige tijdstippen denkt het team na over hoe het effectiever kan worden, en stemt het dan af en past het aan.

Meer weten? Neem nu contact met ons op.
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).

Vul hier uw gegevens in: