your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

De beste manier om software te testen

De beste manier om software te testen - Your Test Professionals

Software testen is extreem belangrijk voor het succes van een bedrijf. Omdat het testen van software vaak over het hoofd gezien wordt door bedrijven of andere organisaties, heeft het juist veel voordelen als je het wel doet. Zo kan je namelijk uitlopen op de concurrentie.

Als er fouten in de software zitten, heeft dat grote gevolgen: het zorgt natuurlijk voor grote financiële schade, doet af aan de mate waarin klanten jouw vertrouwen en kan in sommige situaties zelfs levensbedreigend zijn; denk hierbij bijvoorbeeld aan software van ziekenhuizen of dergelijke. Software testen is dus noodzakelijk voor het succes van een bedrijf, want hoe weet je anders of hetgeen wat je hebt bedacht wel werkt?
 

Software testen, dat is een vak apart! 

Software testen is een heel ander vak dan een software ontwikkelen, want net zoals een kunstenaar is het ook moeilijk om je eigen werk te controleren. Daarom bestaan er software testers. Zij controleren de functionaliteit, prestaties en het design van de ontworpen software. Ook is het de verantwoordelijkheid van de tester dat de verschillende delen van de software goed bij elkaar komen. Daarvoor moet de tester de software helemaal nalopen en controleren of die wel doet wat het zou moeten doen. Het is dus echt een aparte discipline.
 

Welke manieren van software testen? 

Voordat men de software ontwerpt, worden criteria gesteld waaraan de software moet voldoen, ook die moet de tester controleren. Zijn ze wel haalbaar? Zo weet de tester waar hij of zij op moet letten bij het testen. Aan de hand van de verschillende criteria zijn er verschillende testen te onderscheiden. Dit zijn de functionele testen, niet-functionele testen, de automatische testen, de technische testen en de gebruikerstesten.
 

Functionele testen 

De functionele test gaat om het testen van de vooraf gestelde criteria. De tester moet daarbij op een aantal dingen letten: de criteria, hoe je de criteria kan testen, wat verwacht je en zijn er situaties met uitzonderingen die acceptabel zijn? Meestal wordt er voor deze manier van testen gebruik gemaakt van zogeheten testcases. Hierin bedenk je een situatie die zouden kunnen voorkomen als de software niet goed werkt, vervolgens test je deze in de software. Functioneel testen is dus belangrijk voor het ontwerp en test proces.

Niet-functionele testen 

Een niet-functionele test gaat over de praktische kant van software testen. Het kan namelijk zo zijn dat er in de software geen fout zit, maar de website nog steeds niet klantgericht is. Daarom zijn ook de niet-functionele testen enorm belangrijk in het ontwerp proces.

Automatische testen 

Zoals bij de vorige manieren van testen blijkt kan het testen van software heel veel tijd kosten, zeker als je bezig bent met grotere projecten. Voor die projecten is het automatisch testen van software erg handig. Je kan dan namelijk enorm veel situaties automatisch testen en je laat zo de fouten in de software opsporen. Een ander groot voordeel van automatisch testen houdt in dat het vaak ook zorgvuldiger is dan menselijke testen.

Technische testen 

Iedere keer dat de software klaar is, worden er twee technische testen uitgevoerd. Dit zijn de unittests en de systeemtests. Een unittest houdt in dat de kleinste eenheden getest worden, denk hierbij aan bijvoorbeeld een keuzemenu. Een systeemtest houdt in dat je alle onderdelen van een unittest in verbinding met elkaar test. De voorwaarden voor deze tests worden vooraf vastgesteld in de “Definition of Done”. Zo weet iedereen waar die aan toe is.

Gebruikerstesten 

Gebruikerstesten checken hoe gebruikersvriendelijk een webapplicatie is. Het houdt eigenlijk gewoon in dat een groep gebruikers de functies van een website gaat testen. Belangrijk daarbij is dat het op verschillende browsers en apparaten gebeurt. Door software te testen wordt de klantvriendelijkheid dus nog beter!

Heeft u interesse om een software tester te worden? Lees hier hoe je dit kan bereiken!

Meer weten? Neem nu contact met ons op.

Vul hier uw gegevens in: