your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

De business manager van de toekomst: Leiden in een technologisch landschap

business manager van de toekomst

De technologische revolutie raast voort, met ongeëvenaarde mogelijkheden die bedrijven enorm kunnen laten groeien en evolueren. Maar tegelijkertijd brengt de nieuwe technologie ook heel wat uitdagingen met zich mee, zo ook bij het ontwikkelen en testen van software.

De rol van de business manager evolueert mee, net als het hele team dat samenwerkt om kwalitatieve en goed functionerende software te creëren. Aanpassingsvermogen is hierbij het sleutelwoord. Hieronder bekijken we hoe leiderschap verandert en geven we je tips om een software test team naar succes te begeleiden.

De nieuwe rol van software test managers

We moeten je niet vertellen dat baanbrekende technologieën zoals AI en machine learning een impact hebben op diverse aspecten van ons leven, inclusief de wereld van softwareontwikkeling en -testing. Deze transformatie vereist een heroverweging van de traditionele rol van software test managers.

Vroeger werd de nadruk gelegd op hiërarchisch management, maar de business manager van de toekomst neigt naar een meer flexibele, dynamische aanpak. Dit impliceert het aanmoedigen van innovatie en creativiteit binnen teams, het omarmen van nieuwe ideeën en het stimuleren van een cultuur die open staat voor verandering.

Eigenschappen van de business manager van de toekomst

De moderne software test manager moet niet alleen de operationele aspecten beheren, maar ook een visionaire leider zijn die zijn software testers inspireert en motiveert om te gedijen in het snel veranderende technologische landschap. De volgende capaciteiten zijn hierbij belangrijk:

 • Een diep technisch inzicht in de dagelijkse taken van het team.
 • Strategisch denkvermogen om de langetermijndoelen van de organisatie te waarborgen.
 • Innovatieve inzichten en constant zoeken naar nieuwe manieren om processen te optimaliseren.
 • Adaptief vermogen met een flexibele houding, een snelle reactie op veranderingen in de markt en de mogelijkheid om kansen te grijpen.
 • Een commitment aan levenslang leren en zelfontwikkeling.
 • Goede communicatieve vaardigheden voor het bouwen van sterke relaties met zowel interne als externe stakeholders.
 • Een sterk ontwikkelde emotionele intelligentie om het team gemotiveerd en betrokken te houden.

Praktische tips voor het leiden van software test teams

Veerkrachtige teams bouwen die zich snel kunnen aanpassen en veranderingen proactief aanpakken is belangrijk voor de business manager van de toekomst. Hierbij onze praktische tips om je teamleden te motiveren, ondersteunen en begeleiden:

 1. Bouw een cultuur van continu leren: Zoals eerder vermeld is constante bijscholing één van de belangrijkste zaken in de wereld van het software testen en ontwikkelen. Als business manager moedig je teamleden aan om deel te nemen aan workshops, seminars, of andere trainingsprogramma’s. Zorg dat ze toegang hebben tot de nieuwste hulpmiddelen en tools om bij te blijven.
 2. Erken individuele sterke punten en talenten: Elk teamlid heeft unieke vaardigheden en talenten. Het is aan de manager om deze te herkennen en te benutten, en op basis daarvan de taken en verantwoordelijkheden toe te wijzen.
 3. Creëer een open communicatie: Zorg dat je software testers zich comfortabel voelen om hun ideeën, suggesties en zorgen te uiten. Wedden dat er vaak een innovatief idee of oplossing uit de bus komt!
 4. Implementeer persoonlijke ontwikkelingsplannen: Deze bevatten specifieke, meetbare, haalbare, relevante en tijdgebonden (SMART) doelen. Ze volgen de groei van elk teamlid en dienen als motivatietool.
 5. Geef opbouwende feedback: Dit zou niet alleen moeten gebeuren tijdens formele beoordelingen, maar gedurende het hele proces. Positieve feedback geeft vleugels, en mindere puntjes kunnen op een constructieve manier gecommuniceerd worden.
 6. Erken en beloon inspanningen: Tijdens meetings, bijeenkomsten of één-op-één gesprekken kun je ingaan op de verwezenlijkingen van een team of teamlid. Wie zich gezien en gewaardeerd voelt, zal nog meer inzet en toewijding tonen.
 7. Foster teamwork: Hoewel individuele prestaties belangrijk zijn, gaat het toch vooral om team effort. Organiseer daarom teambuilding activiteiten en moedig samenwerking en kennisdeling aan.

De evolutie van de business manager van de toekomst

Leiderschap in technologie is een uitdagende maar opwindende rol. Het mag duidelijk zijn dat de teamleider van vroeger niet meer is en er vandaag moet ingespeeld worden op de steeds evoluerende technologie. Als business manager van de toekomst beschik je over een flexibele instelling, strategisch denkvermogen en goede communicatievaardigheden.

Zowel jij als je team moeten constant bijleren, open en constructief communiceren en als een sterk team samenwerken, met oog voor ieders individuele talenten. Als je geïnteresseerd bent in het verder ontwikkelen van deze vaardigheden, bekijk dan onze vacatures voor leiderschapsrollen binnen de software testindustrie. Vooruitstrevende leiders zoals jij zijn de kern van innovatie en succes in onze sector.

Meer weten? Neem nu contact met ons op.
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).

Vul hier uw gegevens in: