your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

8 methoden van software testen

8 methoden om software te testen - Your Test Professionals

Voordat een nieuw automodel gelanceerd kan worden, moet dit model meerdere tests doorstaan. Uit deze tests moet blijken of de auto betrouwbaar en veilig genoeg is. Dit geldt niet alleen voor een nieuwe auto, maar ook voor nieuwe software. Software testing is om meerdere redenen ontzettend belangrijk.

 

Waarom zou je software testen?

Voordat nieuwe software in gebruik wordt genomen, is het verstandig deze eerst te laten testen. Er zijn een aantal redenen waarom het testen van software een goed idee is:

 • Je kunt testen of de software op de gewenste manier werkt. Software wordt ontwikkeld met een bepaald doel en bepaalde functies in gedachten. Door de software te testen, meet je als het ware of de software op de gewenste manier werkt.
 • Je kunt testen of de software betrouwbaar en veilig is. Als je het softwaresysteem op grote schaal uit gaat rollen, moet het systeem 100% betrouwbaar en veilig zijn. Hier kom je achter door de software uitvoerig te testen.
 • Je merkt eventuele fouten/problemen vroegtijdig op. Zeker bij de eerste test van software loop je ongetwijfeld tegen fouten en problemen aan. Door deze fouten en problemen vervolgens op te lossen, maak je een perfect softwaresysteem. Dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder de software testing.
 • Je kunt bepalen of de software aan allerlei eisen voldoet. Grote kans dat je vooraf bepaalde eisen aan de software hebt gesteld. En grote kans dat dit ook vanuit de potentiële eindgebruiker al gedaan is. Door de software intensief te testen, bepaal je of de software uiteindelijk aan de eisen voldoet.

 

Wat wordt er bedoeld met methoden om software te testen?

Om de veiligheid van een auto te testen, wordt er gebruik gemaakt van meerdere botsproeven. Bij het testen van software kan er eveneens gebruik gemaakt worden van meerdere proeven. Deze proeven gaan altijd hand in hand met de methode die gebruikt wordt.

 De methode om software te testen geeft puur aan hoe de software getest wordt. Op dit moment kun je uit meerdere testmethoden kiezen, daarover hieronder meer.

 

Hoeveel testmethoden zijn er?

Op het moment van schrijven bestaan er tientallen testmethoden. Wat voor in jouw situatie de beste testmethode is, hangt van meerdere factoren af. Feit is er dat op dit moment 8 testmethoden erg populair zijn:

 • Static Analysis: bij Static Analysis wordt een geautomatiseerde analyse van de broncode uitgevoerd. De toepassingen zelf worden niet getest, maar uitsluitend de broncode. Hiermee kunnen bijvoorbeeld prestatie- en beveiligingsproblemen aan het licht gebracht worden.
 • Dynamic Analysis: bij Dynamic Analysis worden wél de toepassingen getest. Belangrijk verschil ten opzichte van Static Analysis is dat bij Dynamic Analysis de software dus wel draait. Tijdens deze test kunnen onder meer bugs en crashes aan het licht komen.
 • Black Box: bij deze testmethode worden de functionaliteiten van de software getest zonder kennis over bijvoorbeeld de interne paden en codestructuur. De Black Box test staat ook wel bekend als een gedragstest.
 • White Box: White Box testing is een techniek waarbij onder meer de structuur en de codering van de software getest worden. Deze elementen zijn wél zichtbaar voor de testers, in tegenstelling tot de Black Box methode dus.
 • Scripted Box: Bij Scripted Box testing blijft het testteam vasthouden aan een bepaald script. Dit script moet van A tot Z doorlopen worden zonder hiervan af te wijken.
 • Exploratory: bij Exploratory testing ligt de nadruk op het bedenken van nieuwe testen. Aan de hand van informatie die tester tijdens het testen opdoet, bedenkt hij/zij nieuwe tests. Doel is om uiteindelijk problemen aan het licht te brengen.
 • Manual: bij Manual testing wordt de software getest zonder geautomatiseerde tools. Alles ligt dus in de handen van de tester zelf.
 • Automated: bij Automated testing wordt gebruik gemaakt van speciale testsoftware. Deze software werkt automatisch en vervangt handmatige testprocessen.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus aardig wat verschillende methoden om software te testen. Wil jij software testen, maar kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Bij YourTestProfessionals kunnen we je hierin ondersteunen. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Meer weten? Neem nu contact met ons op.

Vul hier uw gegevens in: